28 maart 2024 Gebruikers online: 72
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 5 maart 2019

Op 26 februari 1993, 26 jaar geleden, ontploft een bestelbus met 1500 kg explosieven in de parkeergarage onder het New York City World Trade Center, beter bekend als de Twin Towers. Zes mensen sterven, meer dan 1000 personen raken gewond.

Deskundigen verbazen zich over het feit dat de fundamenten van het gebouw niet zijn aangetast. Als hoofddader wordt vanaf april 1993 gezocht naar Ramzi Yousef, een Koeweits/Pakistaans terrorist. Na zijn arrestatie in Pakistan in 1995 blijkt Yousef het brein te zijn achter meerdere mislukte (door Al Qaida gefinancierde) aanslagen. Doelwit waren o.a. de Pakistaanse president Benazir Bhutto, de Amerikaanse president Clinton, 11 vliegtuigen, Paus Johannes Paulus II en het CIA hoofdkwartier.

Niettemin en onder de indruk van dit gegeven opende Harm de Jong tegen Henk Terpstra. Het werd een gelijkopgaande partij waarbij Henk de aanval opende. In het middenspel kwam ‘remise-Harm’ een pion voor en begon met het afruilen van stukken. Uiteindelijk, door meer pionnen op het schaakbord, kon Harm zijn overwinning opeisen.

Klaas-Jan v.d. Vinne trof Teun Troost. ‘Taaie Teun’ kon direct al in de partij Klaas-Jan een dubbelpion bezorgen. Toch had deze meerdere aanval kansen, maar kon deze helaas niet benutten. Gaande de partij werden de ‘plezierige dames’ geruild en met een gelijk aantal pionnen en ongelijke lopers kwamen beiden remise overeen.

Ebo Bos speelde tegen gastspeler Haaye Tiggelaar. In een gelijk opgaande en aantrekkelijke partij was het Haaye, die in het middenspel, tijdens een hevige schermutseling, Ebo een paardje afhandig wist te maken. In het eindspel dreigde Haaye een dame te halen en gaf Ebo, na enige aarzeling, maar met ‘opgeheven schaakhoofd’ op.

Leo Weijs ontmoette Willem-Pieter v.d. Berg. Leo opende met de klassieke Itaaliaanse opening   1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Lc5. Even later ontstond er een ruil van paard, loper en pion tegen Leo’s toren en een pion, met als gevolg dat de koning van Leo niet meer beschermd stond. Kort daarop sneuvelde er ook nog een paardje van Leo en viel, desondanks zijn goede spel, voor hem het ‘schaakdoek’.

Jaap ging de strijd met Anne Bouma aan. Het werd een lange en spannende partij. Na een combinatie in het middenspel leek de partij gewonnen voor Jaap. Hij koos echter vervolgens een aantal keer niet de juiste voortzetting en Anne verdedigde uitstekend. De kansen leken te keren, maar uiteindelijk gaven Jaap’s vrij pionnen de doorslag en ging hij er met de winst vandoor.

Ben ten Klooster nam het tegen Wim Jurgens op. Ben, nog ontroerd van de tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden van Rembrandt en Saskia. Zij nemen je mee op een romantische reis naar de 17de eeuw. Met meer dan 250 voorwerpen en maar liefst 23 werken van de Hollandse meester duik je in het liefdesleven van de Gouden Eeuw. Van prille verliefdheid en sprookjesachtige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Het was niet uitgesloten dat Ben hierdoor op de 5e zet zijn geliefd paardje aan Wim cadeau deed. Gaande de partij heeft het verlies van dit paardje en deze bewogen tentoonstelling Ben parten gespeeld en hem ten slotte de ‘schaakkop’ gekost.

”Wie zichzelf niet kan bevelen, moet gehoorzamen”

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900.

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice