23 mei 2019 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 14 maart 2019

Op 12 maart 1894, 125 jaar geleden, begint de Amerikaanse apotheker John Pemberton met de verkoop van Coca-Cola, een opwekkend medicijndrankje met bladeren van de cocaplant. De drank is een imitatie van de Vin Mariani, een product waarmee de Corsicaans/Franse apotheker Angelo Marani in Europa furore maakte. Als de Amerikaanse overheid bezwaar maakt tegen het gebruik van het cocablad (omdat hieruit ook het sterke cocaïne kan worden gesynthetiseerd) voegt hij als opwekkende stof cafeïne toe en ligt de weg vrij voor de tegenwoordig populairste drank ter wereld. Het recept voor Cola-Cola is nooit officieel vrij gegeven, maar de drank bevat in ieder geval: water, suiker (veel suiker), cafeïne, vanille, kaneel en citroen.

Met een ‘colaatje’ in zijn hand opende Harm de Jong tegen gastspeler Gholam Hassan. In een gelijkopgaande partij was het ‘remise Harm’ die de aanval op onze ‘Afghaanse hoofdman’ opende. Dit had succes want Harm wist een aantal stukken in beslag te nemen en Gholam, genietend van zijn Coca-Cola, moest alle zeilen bijzetten. Toch wist hij het Harm nog moeilijk te maken, maar door een te grote achterstand gaf niet veel later op.

Ebo Bos speelde tegen Willem-Pieter v.d. Berg. Willem-Pieter maakte direct in zijn partij een grote ‘schaakblunder’ en raakte hierdoor een paar kostbare stukken kwijt. Misschien kwam het wel door het opwekkende medicijndrankje met bladeren van de cocaplant? “Joost may Know”. Ebo wikkelde de zaak rustig af en vertrok kort daarop, met de overwinning in zijn ‘schaaktas’, huiswaarts.

Anne Bouma ging de strijd tegen Henk Terpstra aan. Al vrij snel in de partij gaf Henk een loper en paard weg, blijkbaar was hij in een gulle bui. Gaande de partij, waarbij beiden aan de Coca-Cola zaten en uit volle borst de Coca-Cola Song uit 2018 van Tony Kakkar begonnen te zingen:

“Coca Cola tu, Shola shola tu, Coca Cola tu, Shola shola tu” enz. In het eindspel met het verlies van vele kwaliteiten wist Anne, door goed spel, de overwinning op te eisen.

Teun Troost ontmoette Henk van Haaster. In een mooie partij waarbij beiden kansen hadden was het Henk die een ‘schaaksteekje’ liet vallen met als gevolg een stuk achter, maar een pion voor. Desondanks zijn sterke spel wist Teun, na dameruil, de partij in zijn voordeel te beslissen.

Jan Wiers nam het tegen Jaap Russchen op. In een lange gelijkopgaande partij kwam Jaap wat beter uit de opening. Jan stond in het middenspel wat sterker. Uiteindelijk werd er afgewikkeld naar een eindspel waarin beide spelers het nog lang probeerden, maar waarin het evenwicht niet meer werd verstoord: remise.

Wim Jurgens opende tegen Klaas-Jan v.d. Vinne. In een wat vreemde partij, waarbij Wim niet goed uit de opening kwam wist hij toch een paard tegen een pion voor te komen. Klaas-Jan ging volop in de aanval en zette Wim sterk onder druk. Echter door een verkeerde zet van Wim’s paard was schaakmat niet meer te voorkomen en gaf hij op.

”Wie door en door schoolmeester is, neemt alles slechts met betrekking tot zijn leerlingen

au sérieux – zelfs zichzelf”

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900.

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice