16 april 2024 Gebruikers online: 15
Agenda
Active creations

Jongeren met eigen plek binnen de kerk

Geplaatst op: 5 april 2019

Tekst en foto Roel Huls

Hoe kunnen jongeren er in de kerk bij horen is de vraag tijdens de REFO bijeenkomst. Maar zij horen al bij de kerk door doop en geloof, zo zei Hans Meerveld. Zij hebben recht op antwoorden op vragen die zij over allerlei soms ingewikkelde onderwerpen in de kerk hebben. Jongeren waarderen catechese niet vanuit het stellen van doelen of omdat de dominee het zegt, maar vanuit henzelf. Ze hebben hun eigen plek. Hierbij is het contact met hun leeftijdsgenoten belangrijk. De betekenis van hun geloof zit vaak in persoonlijke verhalen, niet in de uitleg.

Het was een van de onderdelen in de lezing die Hans Meerveld uit Hasselt donderdagavond 4 april heeft gehouden in de GKV Zwartsluis. Hij sprak namens REFO 500 werkgroep van de drie kerken in Zwartsluis.

Meerveld is in het najaar 2018 gepromoveerd op een onderzoek onder jongeren in de kerk. Voor zijn onderzoek sprak hij in vier kerken met catecheten en jongeren. Jongeren van 16 tot 19 jaar die catechese volgen, krijgen in Meervelds onderzoek een gezicht. Hij laat hen aan het woord over nut en noodzaak. Dat levert mooie inkijkjes op, waarover hij de aanwezigen uitleg gaf. Soms werden catechisanten aan het denken gezet. Catechese is belangrijk voor hun geloofsleven.

Het overdragen van geloofskennis zit sterk in de verdrukking, ongeacht de doelen en de vorm van catechese waarvoor is gekozen. In de kerkelijke media is hiervoor ook al geruime tijd veel aandacht. Maar jongeren leren, zij het anders en op een ander vlak wel kerkelijk geloofsonderwijs. Vanouds wordt dit catechisatie of catechese genoemd. Het zet hen aan het denken over hun eigen geloof.

In het openingswoord door Barend Vinke wees hij op het belang, dat jongeren en ouderen hun verschillende kwaliteiten net als in een koor op elkaar afstemmen. Dit om samen een stem te geven aan de kansen God te loven in kerk en samenleving. Hans Meerveld onderstreepte in zijn lezing deze benadering.

Na de pauze was er gelegenheid om aan een forum onder leiding van Egbert Knoeff vragen te stellen. Uit deze bespreking bleek, dat het belangrijk is dat de jongeren iets mee naar huis kunnen nemen en dat hun vragen serieus genomen worden. Ook hen erbij betrekken en ruimte geven wat ze zelf geloven in bijvoorbeeld gespreksgroepen. Andere vormen in de kerk zijn niet direct de oplossing. Misschien eens een keer iets extra’s organiseren zou wel kunnen worden overwogen. Vergelijk dit met iets extra’s op tafel bij de maaltijd. De basis in de kerk moet blijven een goede uitleg van de Bijbel en het houvast ervan voor ons leven.

Rond tien uur werd een boeiende en leerzame avond met een woord van dank aan de aanwezigen, spreker, organist, beamers en forumleden door het werkgroeplid Roel Huls afgesloten.

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice