15 juli 2019 Gebruikers online: 16
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 11 april 2019

De Groningse typograaf en kunstdrukker Hendrik Nicolaas Werkman wordt samen met negen anderen op 10 april 1945, 74 jaar geleden, in Bakkeveen door de SD gefusilleerd. De al bekende kunstenaar Werkman pleegde in de Tweede Wereldoorlog een bijzondere verzetsdaad door in zijn werkplaats met August Henkels en Ate Zuithoff onder de naam “De Blauwe Schuit” verschillende uitgaven te doen van prachtige prenten rond een aantal joodse verhalen.

Deze “Chassidische legenden” handelen over Ba’al Sjem Tov (de man van de goede naam) die zich vanaf 1739 ontpopte als leider van de Oost-Europese chassidische beweging, een beweging van vrome joden die boven de praktische uitvoering van de voorschriften in de Thora een leer stelden van hoop, optimisme en vreugde.

Niet tegenstaande en veel bewondering hebbende voor Hendrik Nicolaas Werkman opende Teun Troost tegen Ebo Bos. Teun opende met e4 en even later, toen beiden gerokeerd hadden, zocht ‘taaie Teun’ de aanval op Ebo’s koning. Ebo, zichtbaar onder de indruk van “De Blauwe Schuit”, die vershillende prachtige prenten hadden uitgegeven, kwam met zijn zwarte koning vast te staan. De stukken van ‘bedeesde Ebo’ stonden vast en toen Teun zijn ‘attractieve dame’ en toren er bij haalde ging Ebo op de 20e zet schaakmat.

Henk van Haaster speelde tegen ‘gastspeler’ Haaye Tiggelaar. Henk opende met d4 en Haaye antwoordde met d6. Henk speelde zijn andere centrum pion naar e4 en wist hiermee het centrum op te bouwen en de druk op Haaye’s stelling te vergroten. Door een fout van Haaye om zijn pion te vroeg naar g5 te spelen kwam zijn koning vrij te staan en wist Henk, kort daarna, de partij in zijn voordeel te beslissen.

Klaas-Jan v.d. Vinne nam het tegen Harm de Jong op. Een enerverende partij waarin Harm altijd zetten doet die niet in ‘schaakboekje’ staan en zichzelf dit keer te kort deed. In het middenspel rokeerde ‘remise Harm’ lang en kon Klaas-Jan hierdoor met zijn pionnen oprukken. Harm, denkend aan Ba’al Sjem Tov (de man van de goede naam), probeerde nog een aanval op te zetten maar kwam net een paar zetten te kort en ging ‘Skoapekuukien Kaas-Jan’ er met de winst vandoor.

Willem-Pieter v.d. Berg nam het tegen Anne Bouma op. Na een stabiele opening maakte Willem-Pieter een foutje waardoor er in zijn verdediging een gat ontstond. Door Anne’s reactie kwam er een open lijn van Willem-Pieter’s loper op de koning van Anne met alleen een paard van Willem-Pieter er tussen. Met dit paard viel hij de ‘boeiende dame’ van Anne aan, die even later sneuvelde. Anne kwam sterk terug en wist er toch nog een remise uit te slepen.

Henk Terpstra trof Jan Wiers. Na een gelijkwaardige opening kwam Jan, na een mooie opening, een pion voor te staan. Echter hierdoor kon ‘Suzuki Henk’ met zijn ‘prikkelende dame’ zich een goede positie verwerven om Jan een nederlaag te bezorgen. Helaas liet Henk zich afleiden door een ‘dreigend schaak’ en ging ‘noestige Jan’ er met de punten vandoor en liet Henk in vertwijfeling achter.

Jaap Russchen ontmoette Wim Jurgens. Na de opening kon Jaap zijn d-pion doorschuiven waarna Wim’s zwarte paard op zoek moest naar een goed veld. Het paard belandde op g6 waar het in een penning terecht kwam en verloren ging. De zwarte koning stond daarna zeer kwetsbaar waarna Jaap meer materiaal kon winnen en Wim de strijd moest staken.

”Hoe goed klinken slechte muziek en slechte redenen, wanneer men op de vijand afmarcheert”

 

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900.

 

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

Schakers (m/v) gezocht

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice