15 juli 2019 Gebruikers online: 17
Agenda
Active creations

Gediplomeerde trainers volgend jaar zelf voor de groep

Geplaatst op: 12 april 2019

Foto Henk Kuik

Het duo Christiaan Zwiep en Jarno van Eijken gaat na dit seizoen uit elkaar. Zwiep staat volgend jaar voor de groep van de JO19 en Van Eijken neemt de JO17 voor zijn rekening. Dat laatste team trainen ze nu samen. Een gesprek met de jonge trainers die onlangs hun TC3-diploma behaalden.

Zwiep heeft met zijn 28 jaar al een behoorlijke loopbaan binnen DESZ. Veel jeugteams nam hij de afgelopen jaren onder zijn hoede. “Jeugd vind ik het leukste om te doen, ik heb niet de ambitie om hogerop te gaan. Op zaterdag zien dat er iets uitkomt waarop je door de week heb getraind, dat vind ik mooi om te zien. Een paar jaar geleden combineerde ik het trainen nog met zelf voetballen, in het kampioensjaar zat ik wel eens bij het eerste op de bank. Uiteindelijk is dat toch niet te combineren.”

Van Eijken is acht jaar jonger dan Zwiep, maar ook hij is flink actief bij DESZ. “Daarnaast loop ik momenteel stage bij PEC Zwolle, waar ik bijeenkomsten en evenementen organiseer. Ik zou graag in de voetballerij willen blijven werken. Mijn interesse ligt ook bij de technische kant, vandaar dat ik ook graag de cursus voor TC3 wilde volgen. Ik wil me blijven ontwikkelen. Vandaar dat ik het ook mooi vind dat ik volgend jaar alleen deze groep train. Als je de papieren hebt, wil je dat ook graag”, legt Van Eijken uit.

Ze vullen elkaar naar eigen zeggen goed aan. “Christiaan is de people manager, die jongens heel goed kan motiveren. Ik leg wat meer de nadruk op de voetbalkant”, zegt Van Eijken. Die combinatie werkte in de eerste seizoenshelft uitstekend, want de ‘B1′ pakte het kampioenschap. “Na de winterstop gaat het moeizamer, maar dat heeft alles te maken met het doorschuiven van een behoorlijk aantal jongens naar de JO19. Dat heeft impact op de groep gehad en dat begrijp ik ook volledig”, zegt Zwiep.

Hij heeft op de trainingscursus in Apeldoorn behoorlijk wat af gediscussieerd, lacht de Sluziger. “Misschien is het beter om zo’n cursus aan het begin van je loopbaan te doen. Nu heb je al in je hoofd hoe het volgens jou moet. Soms had ik wat moeite met de visie van de docenten. Toch leer je best wat op de cursus, bijvoorbeeld over bepaalde oefenvormen. Heel leerzaam vond ik bijvoorbeeld de keeperstraining. Daarbij moet je ook de vier verdedigers betrekken, stelden de docenten. Dat vond ik echt een eyeopener.”

Nadat ze dit seizoen hebben afgerond, scheiden de voetbalwegen. Dat doen ze wel in de overtuiging dat er bij DESZ voldoende talent rondloopt. “Er zijn genoeg jongens met potentie, die ook naar het eerste kunnen doorgroeien. DESZ heeft de jeugdafdeling goed voor elkaar.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice