18 augustus 2019 Gebruikers online: 15
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 18 april 2019

Nadat eerder dat jaar de Nederlandse Consumentenbond werd opgericht verschijnt in april 1953, 66 jaar geleden, het eerste nummer van de Consumentengids in een oplage van 150 stuks. Inmiddels is de bond een van de grotere verenigingen in Nederland en is de oplage van de gids 675.000. De bond en de gids vormen de autoriteit op het gebied van kopen, gebruiken en verbruiken van goederen en diensten. In het verlengde van de Consumentenbond zijn er bij de publieke omroep televisie- en radioprogramma’s waarbij de bond dan weer als deskundige wordt gepresenteerd. Tegenwoordig zijn er online ook veel sites waar consumenten hun ervaringen delen met consumptiegoederen. De Consumentenbond heeft echter die slag gemist en verliest langzaam zijn autoriteit.

Henk Terpstra, al vanaf het begin lid van de Nederlandse Consumentenbond en hiervoor al een ‘speldje’ heeft ontvangen, opende tegen Teun Troost. Henk begon direct zijn pionnen ver naar voren te manouvreren en kon hierdoor niet meer kon rokeren. Hij had het zwaar tegen ‘taaie Teun’, die even later zijn ‘pikante dame’ pende en zij voor de voeten van Teun viel. In het eindspel sneuvelde er ook nog een toren van Henk en was er geen houden meer aan en gaf hij op.

Jeugdspeler Joas Tiggelaar speelde tegen Willem-Pieter v.d. Berg. Willem-Pieter dacht door het ruilen van stukken beter stand te kunnen houden tegen Joas, echter deze was ongenaakbaar. Joas zette Willem-Pieter met lopers en torens onder druk en wist na 25 zetten schaakmat af te dwingen.

Anne Bouma nam het tegen Henk van Haaster op. Het was niet de avond van Anne, die mogelijk meer aan de wedstrijd Juventus tegen Ajax dacht dan aan een leuke schaakpartij. Beiden kwamen redelijk uit de opening. Om een aanval op te bouwen zette Henk zijn paard op a5 en daarna schoof hij pion c6 naar voren. Een wat domme zet want daardoor kon het paard nergens heen. Op jacht naar Anne’s ‘prikkelende’ dame’ deed deze echter een wat ongelukkige afruil op a5 waardoor hij zijn dame verloor en moest opgeven.
Ebo Bos nam het tegen Jaap Russchen op. Jaap momenteel nummer 1 in de clubcompetitie en Ebo de nummer 9. Na een rustige opening verraste Ebo met het sterke 13. h4! gevolgd door 14. g4! De rest van de partij volgde hetzelfde patroon als de tegelijkertijd in Turijn gespeelde wedstrijd Juventus-Ajax, met Ebo in de rol van soeverein spelende en winnende Ajax en Jaap als het wanhopig verdedigende en verliezende Juventus. Ebo was helemaal over zijn toeren, kuste Jaap, omhelsde de andere schakers, maakte een vreugdedans en brulde:

‘I am the Champion

We are the champions, my friends
And we’ll keep on fighting ‘til the end
We are the champions
We are the champions
No time for losers
Cause we are the champions of the world’

Even later vertrok hij voldaan huiswaarts alwaar hij als een ‘schaakheld’ werd binnengehaald.

Jan Wiers ontmoette Klaas-Jan v.d. Vinne. In een rustige partij waar veel stukken werden afgeruild gebeurde er op het schaakbord niet veel. Remise lag voor handen en was op de gezichten van de schakers af te lezen. Kort daarop kwam beiden remise overeen.

Wim Jurgens nam het tegen Ben ten Klooster op. Het was al vroeg in de partij dat Ben 2 pionnen achter kwam door een scherpe aanval met paard van Wim. Echter wist Ben dit paard vast te zetten en even later sneuvelde deze maar kostte Ben een toren. Gaande de partij kwam Ben sterk terug maar was verlies helaas onherroepelijk.

”Gedachten zijn de schaduwen van onze ervaringen, – altijd donkerder, leger, simpeler dan deze”

Friedrich Nietzsche

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice