24 april 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 25 april 2019

In november 1904 dienen de Burgemeester & Wethouders van Amsterdam een voordracht in bij de gemeenteraad om het Naardermeer te dempen met stedelijk afval. Dit is voor Jac. P. Thijsse en E. Heimans de aanleiding om op 22 april 1906, 113jaar geleden, de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten op te richten en het Naardermeer aan te kopen. Het meer was tot dat moment eigendom van een adellijke familie. Met obligaties lukt het de vereniging om het gebied in 1906 aan te kopen. Door de verkoop van riet en door de visserij brengt het Naardermeer zelf voldoende geld op om de lening af te lossen

Niettemin en veel respect hebbende voor wat Jac. P. Thijsse en E. Heimans gedaan hebben opende ‘gastspeler’ Henk van Haaster tegen Jan Wiers. Ze begonnen vrij normaal aan de opening. Jan speelde in het begin van de partij (te) veel met zijn paarden waardoor Henk een redelijke aanval kon opbouwen en met zijn stukken Jan onder druk kon zetten. Mede daardoor dacht Jan een bevrijdende zet te doen door pion b4 naar voren te schuiven. Hierdoor kwam zijn loper ongedekt te staan en kwam Henk een stuk voor. Dit was voor Henk voldoende om de partij te winnen.

Willem-Pieter nam het tegen Klaas-Jan v.d. Vinne op. Willem-Pieter kwam niet goed uit de opening en in het middenspel kwam Klaas-Jan een pion voor. Door het goede spel van Willem-Pieter won hij een pion terug. Door een herhaling van zetten en de gedachte aan B & W van Amsterdam om met stedelijk afval het Naardermeer te dempen stelde Klaas-Jan remise voor waar Willem-Pieter zich goed in kon vinden.

Henk Terpstra trof ‘jeugd/gastspeler’ Joas Tiggelaar. Na een interessante opening won Henk in het centrum 2 pionnen en probeerde daarna, met een ‘paardenvork’, de ‘snoezige dame’ van Joas in zijn armen te slaan. Joas voerde de druk op Henk’s stelling op en wist met paard en zijn ‘verleidelijke dame’ Henk tot overgave te dwingen.

‘Gastspeler’ Asje Palland ontmoette ‘gastspeler’ Jacob Lok. In het aanvang van de partij begonnen de spelers de posities strategisch in te nemen en af en toe een charge naar voren te bewegen. Jacob voerde de druk op, maar Asje’s  verdediging was goed op orde. Beiden deden niet voor elkaar onder, ondanks stukverlies in het eindspel van Asje en werd er tot remise besloten.

Ebo Bos speelde tegen Harm de Jong. Ebo, na vorige week nog steeds in de ‘overwinningsroes’, begon aan een rustige opening, maar voorkwam dat Harm kon rokeren. In het middenspel werden er wat stukken afgeruild en kwam Ebo veel beter te staan. Harm verloor een aantal kostbare stukken en dacht aan de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten en het stedelijk afval. Even later feliciteerde hij Ebo met zijn overwinning.

Teun Troost ging de strijd met Wim Jurgens aan. Wim kwam slecht uit de opening en rokeerde pas op de 20e zet. Teun had met paard, loper en zijn ‘gewillige’ dame een sterke aanval op Wim’s verdediging. Het zag er naar uit dat het remise zou gaan worden, maar op 32e zet positioneerde Wim zijn ‘beelderige dame’ op het verkeerde veld en wist ’taaie Teun’ Wim schaakmat te geven.

”We kunnen beter leven met een slecht geweten dan met een slechte reputatie”

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844-1900.

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice