18 augustus 2019 Gebruikers online: 21
Agenda
Active creations

‘Wardenier’ verbreekt de stilte na de storm

Geplaatst op: 14 mei 2019

Een musicalgezelschap met een stevige Sluziger tint staat de komende vier avonden in de Steenwijker Meenthe. Met het Mysterie Wardenier verbreken ze de stilte na de Storm over Beulaeke. Nadat ze een verdronken dorp boven water hebben gehaald, staat nu de uitvinding van een revolutionaire motor centraal. Dinsdagavond was de generale repetitie voor de cast.

De nieuwe musical is op voorhand een succes met vier uitverkochte voorstellingen en nog eens twee opvoeringen in september. Dat moet een geruststelling zijn geweest voor alle betrokkenen, want ga er maar aan staan: een opvolger presenteren na het onwaarschijnlijke succes van een voorganger. Storm over Beulaeke bleek zowel in Steenwijk als op een buitenlocatie in Giethoorn een publiekstrekker van formaat. Naast het aansprekende verhaal was de verrassing een belangrijke succesfactor: denk je naar een amateurvoorstelling te gaan, krijg je een overrompelend sterke professionele uitvoering voorgeschoteld

Dat verrassingseffect is bij Wardenier weg: de meeste kaartenkopers trekken vermoedelijk met hooggespannen verwachtingen naar Steenwijk. En dat met een zeker aan deze kant van Steenwijk minder bekend verhaal. Boerenzoon Johannes Wardenier zegt in de jaren dertig dat hij een brandstofloze motor heeft uitgevonden. De bestuurders in Wolvega omarmen de revolutie en denken het Friese stadje in de vaart der volkeren op te kunnen stoten. Dat plan loopt mis: of omdat Wardenier een fantast van formaat is, of omdat grote bedrijven of andere machten hun belangen veilig stellen.

Tekstschrijver Jan Blei hevelt het verhaal deels over naar het moderne Groningse studentenleven. De hoofdrolspelers spreken de taal van nu (‘kutzooi’, ‘viral gaan’) en dat maakt het verhaal ondanks de soms wat abrupte wendingen nog actueler. Net als bij Storm over Beulaeke zijn de hoofdrollen (onder meer de dochters van Blei) weer sterk en spat het spelplezier van het podium af. De soms rauwe teksten van Blei krijgen opnieuw een passend muzikaal jasje en de zang van de cast, naast Sluzigers als Geeske en Jana Hekman en CornĂ© Schaart, ook veel inwoners van Sint Jansklooster, doet de rest.

Voor de generale repetitie van dinsdag hadden de betrokkenen allemaal een gast uitgenodigd, zodat de laatste oefening voor een deels gevulde zaal werd opgevoerd. Die had na afloop een daverend applaus over voor de spelers. Dat moet de geruststellend in de oren hebben geklonken. Dat Mysterie Wardenier wordt ongetwijfeld weer een groot succes.

En of die Wardenier nou een fantast of een genie is? Ook de musical geeft geen antwoord op de vraag. Maakt ook niet uit: de beste verhalen zijn die waarvan niet helemaal duidelijk is of ze 100 procent de waarheid vertellen. Niet voor niets ontdekken de media momenteel weer massaal het merkwaardige verhaal van Wardenier. Alleen dat is na het opdiepen van het Verdronken Dorp al een verdienste van het regionale theatergezelschap.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice