18 april 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 24 mei 2019

Op 21 mei 1995, 24 jaar geleden, een dag na haar 84-ste verjaardag, overlijdt Annie M.G. Schmidt. In een interview in Het Parool van 15 oktober 1971 zegt Annie: “Volwassenen zijn over het algemeen mensen die één dimensie missen. Glimlachende mensen buiten het hek. Ze kunnen niets begrijpen, want ze hebben hun vleugels verloren. Ze zijn ook niet wezenlijk belangrijk. Kinderen hebben geen interesse in volwassenen. Kinderen begrijpen, die zijn nuchter en kalm.”

Ondanks deze wijze woorden van Annie M.G. Schmidt opende Anne Bouma tegen Teun Troost. Teun opende wat ‘harkerig’ waardoor hij een zwakke stelling kreeg. Door een offer van Anne kreeg Teun wat meer grip op de partij. Even later bood Anne remise aan.

Henk Terpstra nam het tegen Willem-Pieter v.d. Berg op. Na een rustige opening kreeg Willem-Pieter de kans met het verzetten van een pion de loper of de toren van Henk te nemen. Henk bracht zijn toren in veiligheid en stond daarmee een loper achter. In het eindspel verzuimde Willem-Pieter zijn koning in veiligheid te brengen en was het Henk die met 1 zet van zijn toren Willem-Pieter schaakmat zette.

Ebo Bos trof Ben ten Klooster. In de opening kwam Ben al een pion achter te staan doordat zijn paard op de rand van het schaakbord was gesprongen. Ebo zette een vernietigende aanval op en won de partij in 9 zetten en liet Ben ontluisterend achter.

‘Gastspeler’ Gholam Hassan speelde tegen Henk van Haaster. Nadat de meeste stukken ontwikkeld waren deed onze ‘Afghaanse hoofdman’ een verkeerde afruil en verloor hij zijn ‘welgevormde dame’. Henk wist hier wel raad mee en voerde de druk Gholam’s stelling op en even later legde Gholam zijn koning om en feliciteerde Henk met zijn overwinning.

Jaap nam het tegen Klaas-Jan v.d. Vinne op. Jaap kwam wat beter uit de opening en kon al snel de druk op Klaas-Jan’s stelling opvoeren. Nadat Klaas-Jan’s zwarte pion op g7 verloren ging ontstond een grote afruil waar Jaap sterker uit tevoorschijn kwam. Op de 33e zet ging Klaas-Jan schaakmat.  Jaap was sportief en pakte het boek ‘Pluk van de Petteflet’ en las Klaas-Jan, ontgoocheld, hier uit voor.

Wim Jurgens ontmoette Jan Wiers. Beiden openden rustig en gaande de partij werden er stukken geruild. Hierdoor ontstond een eventuele remise met beiden evenveel pionnen en een paard voor Jan en een loper voor Wim. Even later kwamen beiden remise overeen.

Op dinsdagavond, 28 mei om 19.30 uur, organiseert Schaakclub Het Zwartewater haar jaarlijkse Snelschaaktoernooi in gebouw ’t Ende aan het Westeinde 23 te Zwartsluis.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice