29 maart 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Active creations

Vijftig jaar oude club nog springlevend

Geplaatst op: 15 juni 2019

Een volgens voorzitter Jacco Prikken ‘levendige vereniging’ met circa 180 leden viert zaterdag feest: LTV Zwartsluis bestaat vijftig jaar. De jeugd vermaakte zich ’s ochtends met tennisactiviteiten en ’s avonds is er een feestavond voor seniorleden. Tussendoor bezochten de burgemeester, oud-bestuurders en genodigden een high tea op de tennisaccommodatie.

Prikken overhandigde daarbij een houten racket met bloemstuk aan mevrouw Kleingeld. Zij is de enige die al vijftig jaar haar balletjes slaat op Achter de Cingellanden. Samen met de heer Olland stond ze ook aan de wieg van de tennisvereniging, vertelt Prikken in een korte toespraak. Het duo was betrokken bij de totstandkoming van Zwembad de Kragge en daaruit ontstond het idee om ook een tennisvereniging op te richten. Die eer schonken ze echter aan hun beide partners.

Piet Kleingeld bevestigt die lezing even later als de high tea is begonnen. “Zwartsluis had vijftig jaar geleden eigenlijk niets: er was een voetbalveld aan de Berkenlaan en een zwembad dat in het Zwartewater hing”, glimlacht Kleingeld. Met het idee voor een tennisvereniging stapte hij binnen bij burgemeester Bruining. “Die was meteen enthousiast en heeft veel medewerking verleend. Uiteindelijk heeft hij het sportpark, toen nog op De Vlakte, ook geopend door het eerste balletje te slaan.”

Vanaf de start was LTVZ een florerende vereniging, herinnert Kleingeld zich. “Het was een wonder…”, lacht hij. “We verstuurden huis-aan-huis een brief en daarop kwamen maar liefst tachtig aanmeldingen binnen. Vergeet niet dat we de eerste tennisclub in de omgeving waren: Hasselt, Genemuiden en Vollenhove hadden ook nog geen vereniging, dus we kregen ook wel leden van buiten het dorp.” Verreweg de meesten van hen hadden nog nooit een racket in de hand gehad. “Ik ook niet”, vertelt Kleingeld, maar zijn familie groeide later uit tot een echte tennisfamilie. Ondanks dat ze tegenwoordig in Zwolle wonen, tennist mevrouw Kleingeld elke week nog in Zwartsluis.

In 1986 verhuisde de tennisvereniging van De Vlakte, waar nu Hotel Zwartewater staat, naar de huidige locatie tegen De Wieden aan. Daar beschikt de club over vijf banen. “Gelukkig spelen we nog steeds op gravel, voor mij persoonlijk toch de beste tennisachtergrond”, zegt Prikken, die dit jaar ‘de in de lucht gegooide voorzittershamer met beide handen opving’.

Met 180 leden is de club nog steeds aanzienlijk, maar ooit waren er meer dan driehonderd, vertelt Prikken. “Wij hebben hetzelfde probleem als veel voetbalverenigingen: jeugd is er wel, maar als ze ouder worden trekken ze weg of gaan ze andere dingen doen. Toch hebben we op dit moment weer behoorlijk wat jeugd. En die spelen ook op een goed niveau. Dat geldt ook onze senioren, waarvan er twee kampioen zijn geworden.”

Prikken bedankte ook de vele sponsoren, waaronder hoofdsponsor Active Creations.

’s Ochtends vermaakte de tennisjeugd zich al op het tennispark. De weersvooruitzichten voor deze morgen zagen er somber uit, maar een blik op buienradar gaf aan dat het rond 11.00 uur droog weer zou zijn. Tot die tijd vermaakte de jeugd zich prima. Binnen kon aan de bingo mee worden gedaan en kon er geknutseld worden. Toen het dan ook droog werd konden er op de banen allerlei spellen gedaan en was er een heus tenniskanon en werden de gezichten van de jeugdige spelers en speelsters geschilderd en de hongerige magen ná al de spelen gevuld met broodjes knakworst.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice