18 april 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Het Zwarte Water staat nog lang niet schaakmat

Geplaatst op: 3 oktober 2019

De vereniging levert ongetwijfeld de meest opvallende wedstrijdverslagen van heel Nederland aan, maar verder zitten de leden van Schaakvereniging Het Zwarte Water wat verscholen in ’t Ende. Toch is de vereniging met momenteel zestien leden nog springlevend, zeggen voorzitter Harm de Jong, wedstrijdleider Teun Troost en auteur van de strijdstukken Wim Jurgens.

“We hebben een redelijk stabiel ledenbestand. Sterker nog: de laatste jaren krijgen we er steeds een lid bij. Als dat zo doorgaat, worden we ooit een grote club”, lacht De Jong aan een van de lange tafels in ’t Ende.

De gezelligheid van de schaakvereniging trekt, merkt ook de 87-jarige Troost. “De afgelopen jaren had ik een aantal reservespelers die ik kon bellen als we te weinig schakers hadden. Die zijn op een gegeven moment zelf lid geworden”, vertelt Troost, die zelf in de jaren tachtig lid werd toen hij ‘emigreerde’ van Maastricht naar Zwartsluis.

Die nieuwe leden komen ook van buiten het dorp, want Het Zwarte Water heeft ook leden uit onder meer Vollenhove, Kraggenburg en Hasselt. “We zouden nog wel wat verder willen groeien. Lang hadden we een lid uit Genemuiden, maar die is onlangs verhuisd. We hebben het sterke vermoeden dat er meer schakers in Genemuiden en ook Hasselt zijn. Die verwelkomen we hier graag”, zegt Wim Jurgens.

“Ontspanning, een avondje bij de televisie weg en gezelligheid”, prijst hij een lidmaatschap van de schaakvereniging aan. Grootmeester zijn is beslist niet nodig, voegt De Jong toe. “Misschien durven mensen niet omdat ze denken dat ze niet goed genoeg zijn. Maar dat is niet nodig. Bij ons kun je op elk niveau terecht”, aldus de voorzitter. De liefhebbers kunnen ook ‘extern’ spelen. Het Zwarte Water heeft twee wedstrijdteams die regelmatig de regio ingaan.

De Jong, ook nog lid van damvereniging DSS, doet dat zelf al bijna een leven lang. “Toen ik lid werd, waren we met een stuk of acht jeugdleden. Veel jongeren schaakten toen. Wij hebben nu één jongen die eens in de twee weken mee schaakt. Landelijk is dat beeld overigens anders: schaken is bezig met een terugkeer en is in veel steden ook onder de jeugd populair.”

Goede promotie doet soms wonderen. Ooit kwam Jannes van der Wal naar Zwartsluis om simultaanwedstrijden tegen zowel de dammers als de schakers te spelen. “Maar voor een kleine club als deze onze is zoiets bijna niet meer te organiseren. Wel succesvol is ons snelschaaktoernooi in mei waarvoor we alle oud-leden uitnodigen. Dan hebben we altijd een prachtige opkomst en een hele gezellige avond”, zegt Jurgens.

Hij is de auteur van de opmerkelijke wedstrijdverslagen, waarin hij sinds een jaar of vijf de schaakperikelen van de vereniging combineert met de wereldgeschiedenis. Van de Tachtigjarige Oorlog naar een schaakstrijd tussen pakweg Russchen en Bos is het soms maar een kleine stap. “Ze vallen op en we krijgen er veel reacties op. Ook op die manier krijgen we weer nieuwe leden”, weet de schrijver.

Teun Troost merkt het in de dagelijkse praktijk ook dat de verhalen worden gelezen. Lachend: “Als ik verloren heb, moet ik dat de hele week horen.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice