19 april 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 10 oktober 2019

De Nederlandse bergbeklimmer Bart Vos claimt dat hij op 8 oktober 1984, 35 jaar geleden, als eerste Nederlander de Mount Everest heeft beklommen. In de Nederlandse en internationale klimwereld wordt deze bewering inmiddels vrij algemeen betwijfeld. In juni 2003 suggereerde het televisieprogramma Zembla, mede aan de hand van interviews met enkele bekende Nederlandse klimmers en bandopnamen van radiogesprekken tijdens de expeditie, dat het onwaarschijnlijk is dat Vos de top van de Everest heeft gehaald. De Nepalese klimmersbond schrapte Vos in 2003 van de lijst met succesvolle Everest-beklimmers. Op het overzicht dat wordt bijgehouden door de Amerikaanse journaliste Elizabeth Hawley staat de topclaim als ‘disputed’ (betwist).

Henk van Haaster speelde tegen Noah Emanuels. Beiden openden strijdlustig en naarmate de partij vorderde deed Noah, mogelijk denkend aan bergbeklimmer Bart Vos, een paar onlogische zetten en raakte hierdoor steeds meer in de verdrukking. Henk kon rustig de aanval opbouwen en na dameruil en met stukwinst de partij winnen.

Jaap Russchen trof Haaye Tiggelaar. Beiden fervent bergbeklimmers begonnen met een “Schotse” opening: 1.e4-e5. 2.Pf3-Pc6. 3.d4-Pd4 enz. en was de partij lange tijd in evenwicht. Na een ruil kreeg Jaap controle over de c-lijn en daarmee kwam er wat druk op Haaye’s stelling. Toen Jaap’s toren op de 7e lijn belandde kwam Haaye in serieuze problemen dat uiteindelijk tot verlies van een toren en de partij leidde.

Teun Troost nam het tegen Ben ten Klooster op. Beiden openden rustig, maar op de 13e zet zette Ben de aanval op de koning in. ‘Taaie Teun’ kwam hevig onder druk te staan en dankzij een paard wat hem te hulp schoot werd schaakmat voorkomen. Helaas kon Ben zijn sterke aanval niet doorzetten en verloor hij een paar kostbare stukken en hiermee de partij.

Anne Bouma nam het tegen Henk Terpstra op. Henk had zijn ‘schaakdag’ niet en had zijn hoofd bij de Nepalese klimmersbond, die Bart Vos in 2003 van de lijst met de succesvolle Evererest-beklimmers schrapte. Toch wist hij niet van opgeven maar legde tenslotte zijn koning om.

Willem-Pieter v.d. Berg ontmoette Ebo Bos. Na een rustige openening pakte Willem-Pieter met loper en paard de c7 pion van Ebo. Gaande de partij nam Ebo de aanval over en kon echter geen vuist maken. Met nog 8 minuten op zijn schaakklok maakte hij een fout door zijn ‘elysische dame’ aan Willem-Pieter af te staan en gaf op.

Harm de Jong ontmoette Jan Wiers. Harm, net bij de kapster geweest en zich een nieuw ‘schaakkapsel’ had laten aanmeten kwam in het middenspel een pion achter. Jan had een goede stelling maar kwam door een slechte zet in de problemen. ‘Remise Harm’ bood remise aan wat Jan niet accepteerde. ‘Noeste Jan’ verzilverde kort daarop zijn pion en had Harm het nakijken.

Wim Jurgens schaakte tegen Piet Francoise. Piet kwam al snel onder hevige druk te staan en redde zich hier uit door het ruilen van zijn lopers tegen de paarden van Wim. In het eindspel kwam Piet sterk terug en wist met zijn ‘verheerlijkte dame’ op g7 en toren op g1 Wim tot overgave te dwingen.

Niet veel later zou hij op een platte kar met ‘muziekvereniging voorwaarts’, ‘Drumband Hasselts Fanfare’, ‘Vocal&Motion’, Burgemeester Bilder en Wethouders en de complete schaakclub naar zijn huis worden gebracht, alvorens nog wat cafés te bezoeken. De volgende ochtend kon hij zich niet veel meer herinneren………..

“ Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice