19 april 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Dammers boeken knap resultaat

Geplaatst op: 16 oktober 2019

Het eerste team van damvereniging D.S.S. heeft in de eerste wedstrijd van de Bondscompetitie in de Hoofdklasse West een zwaarbevochten gelijkspel uit het vuur gesleept. Tegenstander DV Lelystad kwam in de sterkst mogelijke opstelling naar het clubgebouw ´t Ende en verwachtte, gezien het behoorlijke verschil in ratingpunten (128), de twee punten mee huiswaarts te kunnen nemen. Het liep echter anders.

Jan van der Kolk, gebrand op een goed resultaat na een teleurstellend vorig seizoen, zette D.S.S. op een 2-0 voorsprong door zijn tegenstander in het middenspel te verrassen met een doorbraak naar dam. Enige zetten later offerde Jan twee schijven en kreeg er vijf voor terug hetgeen de ondergang was van Boike Mathoera.

Lang kon het team niet genieten van de voorsprong. Roelof Jan Breman trof in Cyril Sluisdom een geduchte tegenstander. Zo wist deze ternauwernood een damdoorbraak van Breman te voorkomen maar kwam gaandeweg positioneel beter te staan. Na een een-om-twee-ruil brak Sluisdom zelf door en moest Roelof Jan capituleren.

Een voorzichtige partij, zonder enig risico, speelde Jacob Lok tegen Cees Barends en na 47 zetten werd er in een zes-om-zes-stand remise overeengekomen. Tactisch was dit goed gedaan om zo de 3-3 tussenstand op het scorebord te zetten.

Wanneer er op Toernooibase een uitslag wordt ingevuld en jouw naam krijgt een blauwe kleur dan betekent dat, dat je een prima prestatie hebt geleverd. Even een korte uitleg: winst op een tegenstander met meer dan 100 ratingpunten verschil of remise tegen een tegenstander met meer dan 200 ratingpunten verschil levert een “blauwtje” op zoals de dammers dit noemen. Anton Visscher verving clubkampioen Henk Boers en flikte dit kunstje. Anton speelde zijn eigen spel en liet zich niet intimideren door tegenstander Zijlstra die maar liefst 219 ratingpunten meer heeft. In het eindspel verraste Visscher zijn opponent met een damdoorbraak en had zelfs winstkansen, maar door tijdnood overzag hij een simpelere variant. Al met al een puike prestatie van Anton Visscher die zijn “blauwtje” zeker zal koesteren.

Aan het vierde bord moest Erik van Wendel het opnemen tegen Sam Pryor een van de nestors van DV Lelystad en dat ging hem goed af. Erik bracht zijn tegenstander behoorlijk aan het wankelen maar deze wist bekwaam af te wikkelen naar remise. Ook hier was het vechten tot op het eind. De tussenstand kwam daarmee op 5-5.

Nu kwam het aan op de laatste partij tussen John Folkers en Huub Nollet. Folkers pareerde de aanvallen van Nollet vakkundig en wist in het eindspel door het offeren van twee schijven door de vijandelijke linies te breken. Omdat ondertussen ook zijn tegenstander doorbraak had gekregen werd er, na bijna vier uur spelen, remise overeengekomen hetgeen betekent dat ook John een “blauwtje“ heeft verdiend gezien het ratingverschil van 203 punten. Ook een resultaat om trots op te zijn!

De gedetailleerde uitslagen:

Anton Visscher – Bert Zijlstra 1-1

Roelof Jan Breman – Cyril Sluisdom 0-2

John Folkers – Huub Nollet    1-1

Erik van Wendel – Sam Pryor 1-1

Jan van der Kolk – Boike Mathoera   2-0

Jacob Lok – Cees Barends      1-1

2e klasse

F.de Jong – R.de Jong 0-2

J.v wendel – W.Hammer 1-1

K.Wobben – Th.Horzelenberg 1-1

 

 

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice