19 april 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Active creations

Een bewogen woensdag in Zwartsluis

Geplaatst op: 16 oktober 2019

(Archief) In oktober 2019 stond er een grote groep pers bij het pand aan de Stationsweg. De familie runde hier jarenlang 'Natural Homes'.

Woensdagmiddag heeft recherche twee panden in het centrum van Zwartsluis doorzocht. Sluziger ondernemers melden tegenover verslaggever Robert Jansema dat de ‘kelderfamilie’ uit Ruinerwold de winkeltjes draaiende hield.

Het balletje kwam zondagavond aan het rollen toen een verwarde jongeman café De Kastelein in Ruinerwold bezocht. Het was niet de eerste keer dat de volgens de kroegeigenaar slecht uitziende jongeman in het etablissement kwam. De jongeman raakte aan de praat en gaf aan dat hij hulp nodig had waarop de barman de politie belde. Maandag deed de politie een inval in een boerderij in Ruinerwold.

Dinsdag wist RTV Drenthe te melden dat er een vader met meerdere kinderen al negen jaar in een ondergrondse ruimte zat, mogelijk wachtende op ‘het einde der tijden’. Ze waren zelfvoorzienend door dieren en een moestuin en hadden een huisvriend, de Oostenrijker Josef B., die regelmatig in een oude Volvo producten kwam leveren. Josef B. is opgepakt en wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. In het onderzoek wordt hij verdacht van betrokkenheid bij vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen

Vijf jaar gewoond in Zwartsluis

Die familie heeft eerst jarenlang in Hasselt gewoond. Buurtbewoners melden aan RTV Drenthe dat Josef B. destijds een buurman was van de familie. Ze zouden in een huurwoning aan De Weerd hebben gewoond en in 2005, na het overlijden van moeder, tot en met 2010 in Zwartsluis hebben gewoond. Deze informatie blijkt uit berichten op de Facebook-pagina van de jongen die onderdeel uitmaakt van de kelderfamilie.

Doorzoekingen Kerkstraat en Stationsweg

Woensdagmiddag waren er invallen bij twee panden in Zwartsluis. Een oud pand aan de Kerkstraat, schuin tegenover Café de Sluus, is doorzocht door de recherche. Ook een bedrijfspand naast horecacentrum De Albatros is opengemaakt en bezocht. Deze leegstaande winkels dragen beide de naam ‘Natural Homes’. De zaak aan de Kerkstraat verkocht houten kinderspeelgoed en de winkel tegenover het Urker Vispaviljoen verkocht houten vloeren en aanverwante artikelen.

Ondernemers uit het dorp vertellen dat de familie die dinsdag uit de boerderij in Ruinerwold is geplukt, deze winkels runden. Ook zou Josef B. betrokken zijn bij de winkel aan de Kerkstraat die tussen 2004 en 2006 open was. Josef B. heeft op dit moment een houtbewerkingsbedrijf in Meppel.

Landelijke televisie

Tijdens het onderzoek van de recherche hadden veel cameraploegen uit binnen- en buitenland zich naar Zwartsluis laten lokken. Menig Sluziger deed zijn of haar zegje voor de nationale televisie. Visboer Arie Noorloos stond de Vlaamse televisie te woord terwijl Sluziger Theo Horzelenberg de reporter van Hart van Nederland uitleg gaf. “Ik heb niet gehoord waarom ze gestopt zijn. Ze waren opeens met de noorderzon vertrokken”, licht hij toe tegenover SBS 6. Ook in NOS Journaal was een inwoner van het Westeinde te zien die zijn verhaal deed.

Witte tassen

Wat de politie precies heeft gedaan of gevonden in beide panden is niet duidelijk. Een ondernemer uit het centrum weet wel te vertellen dat de panden via de achterkant vermoedelijk met elkaar in verbinding staan. Omstreeks 18.30 uur hield de recherche het voor gezien. Met enkele gevulde witte tassen kwamen ze het pand uit.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice