25 april 2024 Gebruikers online: 73
Agenda
Active creations

Wijnproeverij geslaagd en leerzaam

Geplaatst op: 4 november 2019

De deelnemers aan de wijnproeverij die Mitra en Sluuspoort afgelopen  week hielden, namen zeker één belangrijke wetenswaardigheid mee naar huis: wijn is een beleving. Eén van Nederlands bekendste sommeliers, Niek Beute uit Heemskerk,  was afgereisd naar Zwartsluis om er een twintigtal wijnliefhebbers mee te nemen naar de rijkdom van de Argentijnse wijnen.

Alle aanwezigen genoten niet alleen van de vele wijnsoorten die Niek Beute had meegenomen, maar zeker ook van zijn boeiende, informatieve verhaal. Centraal stonden de wijnen van het wijnhuis Hervé Fabre uit Argentinië, een wijnmaker die werkt met klassieke druivenrassen en gaat voor de verfijning van de snaak. Zowel witte als rode wijnen van Bodegas Fabre passeerden de revue.

Eens te meer werd ook deze avond weer bewezen dat smaken verschillen. Beute liet in de serie rode wijnen allemaal varianten van de befaamde Malbec-druif, ‘de krachtigste op de aarde’, de smaakpapillen verwennen.  De deelnemers bleken verrast over hoe wijnen van één druivenras zo verschillend kunnen smaken. “Dat heeft alles te maken met de locatie waarop de druiven groeien”, legde Beute uit.

“Waar wijnen in techniek en leeftijd hetzelfde zijn, komt het verschil tot uiting in de grond waarop de druif groeit.” Tussen het proeven door werden de wijnproevers onthaald op heerlijke hapjes die de avond nog meer smaak en inhoud gaven. De, zowel beginnende als ervaren, wijndrinkers kregen van Niek Beute een belangrijke tip mee naar huis: “Ga trainen op welk moment je welke wijn drinkt. Wijn drinken is immers een beleving en iets lekker vinden heeft alles te maken met de behoefte van het moment.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice