25 april 2024 Gebruikers online: 18
Agenda
Active creations

Kleinschalige Winterfair met boordevol programma

Geplaatst op: 12 december 2019

Zaterdag vanaf 15.00 uur dompelt de omgeving van Sluuspoort en Botterhuus zich onder in de sfeer van een gezellige, kleinschalige wintermarkt waar van alles te zien, te horen én te beleven is. Genoeg ingrediënten om je tot rond de klok van 21.00 uur lekker aan te warmen. De organisatie heeft voor een aaneensluitend programma gezorgd, zodat er op de verschillende locaties altijd wat te beleven is.

De meeste activiteiten van de Winterfair spelen zich binnen af. In Sluuspoort en in de kerk aan de Zomerdijk én in en rond het Botterhuus, waar op het terrein bovendien een tent wordt geplaatst om onderdak te bieden aan de verschillende optredende muziek- en theatergroepen. Hiermee wordt ingespeeld op de, doorgaans matige, weersomstandigheden medio december. Bezoekers kunnen alle locaties te voet bezoeken, maar ook is het mogelijk om aan boord van één van de schepen van Varen in de Wieden tussen van locatie te wisselen.

Sluuspoort
Het sfeervolle winterevenement wordt in en rondom Sluuspoort gekenmerkt door een leuke variatie aan activiteiten. Zo is er van 15.00 tot 17.00 uur een portrettekenaar van de partij. Kinderen kunnen naar hartenlust spelletjes doen, de Bibliotheek verzorgt activiteiten met een 3D printer én houdt een boekenverkoop en iedereen die dat wil kan terecht bij de nagelstylist of zich laten schminken. Ook maakt een levende kerststal deel uit van het geheel. Bezoekers kunnen zich hier bovendien in stijl laten fotograferen.

Optredens zijn er van het gerenommeerde koor La Muze (15.30 uur) én van de lokale dansformatie Dancing Devotion (15.00 uur). Overigens treedt La Muze eerder deze middag ook op in de kerk aan de Zomerdijk, waar tussen 13.00 en 17.00 uur ook enkele activiteiten gepland staan. De Midwinterhoornblazer zet de Winterfair extra kracht bij met een optreden rond de klok van 18.00 uur.

Inwendige mens
Natuurlijk zal het de inwendige mens aan weinig of niets ontbreken. De lokale én beroemde oliebollenbakker is van de partij, de slager serveert heerlijke snert en ook heerlijke warme wafels, poffertjes en natuurlijk warme chocolademelk (al dan niet met slagroom) ontbreken niet in het aanbod.

Botterhuus
Bij het Botterhuus pakt de Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 traditioneel flink uit met een aantrekkelijk programma. Natuurlijk staat het nautisch element centraal bij de winterse activiteiten op deze locatie aan de Mastenmakersstraat. Zo staan er bijvoorbeeld tal van ambachten in de schijnwerpers. De smid is aanwezig en datzelfde geldt voor onder meer de zeilmaker, de houtbewerker, de zalmroker en de imker.

En tussen deze vele bedrijven door zijn er optredens van doedelzakspeler Joep Koppenrode,  verhalenverteller Jannie Bakker, toneelgroep de Toutenburghers, trekzakgroep Lange Lille, het Vollenhoofsch Visserskoor en straat- en theatergroep Sjeu. De drie laatstgenoemde groepen treden overigens in de late middag- en avonduren ook nog op in Sluuspoort.

Op het water
Het Meppelerdiep vormt de verbinding tussen beide locaties. En dit water wordt dan ook betrokken bij de Winterfair. Zo zorgen de schepen van de ‘bruine vloot’ die afgemeerd liggen aan de Handelskade niet alleen voor een leuke sfeer, maar hebben ook verhalenvertellers aan boord. Voor de kinderen serveren de schippers bovendien speciale ‘kinderglühwein’.

En Varen in de Wieden pakt stevig uit en komt met een leuke (en smakelijke) invulling. Tijdens vijf vaartochten, waarin onder andere de Turfeilanden worden betrokken, komt er een verteller aan boord. De ‘verteltochten’ vertrekken om 15.30, 16.00, 16.30, 17.00 en 17.30 uur vanaf de Jaap Buit steiger-Kolksluiskade. Om 18.00 uur staat een heel bijzondere tocht op het programma. Dan wordt er een vaartocht met Winterbarbecue gemaakt. De gasten van deze tocht zal het aan niets ontbreken. De Winter Barbecuetocht gaat ongeveer twee uur duren en de deelnamekosten zijn 39,95 euro per persoon, donateurs van Schoonewelle krijgen op vertoon van hun donateurskaart een korting van tien euro. Reserveren vooraf is noodzakelijk en kan via www.varenindewieden.nl/vaaragenda

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice