29 maart 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Active creations

Ons mooie Nederland (column Teunie Rijfkogel)

Geplaatst op: 20 december 2019

Elke maandagavond geef ik taalles aan mensen die nog maar kort in Nederland wonen. Vraag wat ze leuk vinden aan Nederland en ze geven je steevast hetzelfde antwoord. Ze vinden het geweldig dat hier pauzes onder werktijd bestaan, dat je niet klokrond hoeft te werken voor een schamel loon en dat de caissière in de supermarkt een vriendelijk woord voor je over heeft. Verder vinden ze het hilarisch dat iedereen elkaar hier groet op straat en dat het halve land zich voortbeweegt op de fiets. Ook als het regent.

Zelf kan ik alleen nog maar denken aan het land dat nog maar een fractie is van wat het ooit was: een land met mensen  met een nuchtere kijk op het leven en een gezonde portie verstand. Een land waar we niet zo moeilijk deden over kleine dingen en waar je het woord pfas als typefout zag in plaats van de stoffen die duizenden arbeiders de kop heeft gekost. Het land waar iedereen nog wist wat naoberschap betekent en waar boeren, bouwers, verpleegkundigen en docenten nog gewoon hun werk konden doen.

Niet het land van nu dat altijd haantje de voorste wil zijn, maar waarbij de haan zich de poten onder het lijf vandaan rent. Het land dat naar voren treedt als toonbeeld van democratie, maar waar het spel van de regering meer weg heeft van Russische roulette. Het land dat verstrikt is geraakt in haar eigen bureaucratie en waar je op het pad naar innovatie en vooruitgang eerst 67 keer struikelt over fictieve stapels paperassen. Het land waar meer mensen dan ooit in zwaar weer zitten en dit even proberen te vergeten met een weelderige kerst. Als je tenminste niet afhankelijk bent van de voedselbank.

De deelnemers aan de taalles weten dit nog niet. Hun ogen rollen zowat uit hun kassen wanneer ik ze vertel dat je in 2020 nog maar 100 km/uur mag rijden op de snelweg. Ze denken dat ik een grapje maak als ik ze vertel dat je katten straks wellicht alleen nog aan de lijn naar buiten mag doen en de tranen springen ze in de ogen wanneer ze erachter komen hoe hoog de zorgkosten en woonlasten in Nederland zijn. Welkom in Nederland, het land van weelde en wanhoop.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice