19 april 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 17 januari 2020

Op 14 januari 1952, 68 jaar geleden, komt er een einde aan de door de overheid gecontroleerde voedseldistibutie. Koffie is het laatste artikel dat nog “op de bon” was. Het systeem was al voor de oorlog ingesteld. In 1939, in de mobilisatietijd, werd de Distributiewet van kracht. Elke Nederlander kreeg eind dat jaar een distributiestamkaart waarop hij bij de gemeentelijke distributiediensten bonnen en bonkaarten kon krijgen.

Het bonnen- en distributiesysteem moest ervoor zorgen dat het, door minder productie en minder import, schaarsere voedsel zo goed en zo eerlijk mogelijk onder de bevolking werd verdeeld. Suiker was het eerste product dat alleen nog maar via bonnen verkrijgbaar was. De distributiestamkaart was strikt persoonlijk. Het was dan ook een regelrecht drama als iemand deze kaart verloor. Ook werden bonnen vervalst. Op vertoon van de kaart kon elke maand een bonboekje worden opgehaald.

Ondanks dit gegeven speelde de echte ‘koffieleut’ Jan Wiers tegen Henk van Haaster. Het was eigenlijk een soort touwtrekkerij, waarbij de kansen over en weer gingen zonder een echte doorbraak. In het eindspel restte nog 4 torens en 2 lopers van ongelijke kleur waarbij alles vast zat. Beiden hadden nog 20 minuten over dus besloten ze er remise van te maken, waarna ze aan de koffie gingen……..

Harm de Jong begon met wit tegen Piet Francoise. Na een gelijk opgaande partij bouwde Piet enige druk op en zocht de aanval. Harm sloeg de aanval af door een dameruil. Piet probeerde daarna meer grip op de partij te krijgen, maar zag een loper over het hoofd. Toen hij voor de tweede keer een  loper over zijn ‘schaakhoofd’ zag gaf hij zich gewonnen.
Jaap Russchen ontmoette Henk Terpstra. ‘Suzuki Henk’ trok al in de opening ten aanval met zijn ‘pikante dame’ maar dat ging ten koste van de ontwikkeling van zijn stukken. ‘Gezapige Jaap’ wist het gevaar af te wenden en kon de aanval overnemen. Henk verdedigde stug maar moest eindelijk toch opgeven.
Noah Emanuels trof Ben ten Klooster. Na een ‘bloedige opening’, waar aan weerszijden veel stukken verloren gingen, kwam Noah op de 11e zet een toren voor te staan. Daarna sloeg Ben terug, maar kon niet doordrukken. Na ruil van de ‘swingende dames’ kon Noah de tweede toren pakken en de partij in zijn voordeel beslissen.

Haaye Tiggelaar nam het tegen Ebo Bos op. Haaye kwam niet goed uit de opening. Er werden direct in de partij al de nodige stukken geruild. In het middenspel kwam Ebo beter te staan en Haaye speelde passief en verloor een loper tegen een toren. In het eindspel liet Haaye een ‘schaaksteek’ vallen en kon Ebo naar de overwinning spelen.

Teun Troost nam het tegen Wim Jurgens op. In een lange en bloedstollende partij waren er voor beiden kansen. ‘Taaie Teun’ was deze avond beslist niet buigzaam en Wim moest alle ‘schaakzeilen’ bijzetten. In het middenspel hadden beiden evenveel stukken op het bord en sleepten ze maar weer eens hun ‘schaakmessen’. In het eindspel kwam Wim net 1 zet te kort om Teun schaakmat te zetten, maar daarvoor was zijn ‘schaakdoek’ al gevallen.

“ Om een lid van onbesproken gedrag van een kudde schapen te zijn, dient men eerst en vooral schaap te zijn ”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice