29 maart 2024 Gebruikers online: 43
Agenda
Active creations

Droogschaatsen in de Kop (column Herman Slurink)

Geplaatst op: 19 januari 2020

dig

Voor degenen die met hun neus tegen het scherm alle internetsites afspeuren naar een glimpje hoop voor een naderende vorstperiode is het raadzaam de wandelschoenen uit de kast te halen en op een andere manier te genieten van wat de Kop van Overijssel te bieden heeft.

Het gros van ‘den Hollanders’ bezoekt ’s winters de Kop alleen wanneer het ijs hun gewicht nog amper kan dragen om daarna half beneveld van de romantische indrukken en de berenburg snel weer huiswaarts te keren. De huidige rust en stilte in onze regio verraadt dat het besef ontbreekt dat de basisingrediënten voor deze sfeer ook in vorstvrije periodes aanwezig zijn.

Ook zonder ijs valt er juist in deze tijd veel te genieten en het voordeel van een goed wandelpad is dat je er niet doorheen kunt zakken.
Wie al schaatsend werd getroffen door de schoonheid, weidsheid en puurheid van deze streek mist iets wanneer de winter het laat afweten en een bezoek aan de Kop achterwege blijft. Hij loopt grote kans op innerlijke verzuring en een enorme zomerdepressie.

Het ritme der seizoenen gaat er stilaan door. Ook zonder ijs scheert de rietsnijder de gouden velden en dringt de rook van het verbrande afval de neusgaten binnen. Verborgen sloten komen tevoorschijn en eens beschutte bomen staan open en bloot in het kale stoppellandschap. Waar rietkragen een groot deel van het jaar het zicht belemmeren ontvouwt zich nu een heerlijk vergezicht. Met slechts een vleugje verbeelding vullen de meren zich met schaatsers en als vanzelf maak je als wandelaar dezelfde slagen en ga je pootje over de bocht om. Wat maakt het uit…….. het gaat om de beleving en in tegenstelling tot de werkelijke situatie……; geen mens ziet je.

Beleef als vroege wandelende schaatser de kilte van de ochtendnevel en geniet van de opkomende zon die de sluier tracht te doorbreken. Voel tot in je diepste wezen wat de omgeving met je doet en het besef dringt door dat de betovering van de streek ook zonder ijs op je inwerkt. Rieten daken doemen in de verte op en de eerste kroeg komt in zicht. Toegegeven…. geen rijen in de handen blazende schaatsmutsen voor de deur, maar toch de geur van verse koffie en een hartelijke kastelein. Onder het oog van een opgezette haas neem je plaats aan de bar naast de vroege stamgast, een 85 jarige rietsnijder, die je meeneemt in de meest fantastische moerasavonturen. Naarmate er meer borrels achterover worden geslagen intensiveert de kracht van zijn verhalen en groeien de brasems in de Wieden uit tot zeemeerminnen. Voor je ’t weet is de dag halverwege en ben je vergeten dat je hier als wandelaar zit en niet als schaatser.

Met voldoende koek en zopie in de rugzak en een lichte roes in het hoofd van de vroege borrel gaat de tocht voort tussen de twee verlaten ‘Wieden’.
Door het geschoren riet openbaart zich een oneindig weidse watervlakte en fantastische vergezichten. Donkere kraggen vormen de verre horizon. De opgeslagen schoven kenmerken het historische karakter van noeste arbeid. Een ongekend geluksgevoel van tijdloosheid maakt zich meester van de wandelaar en hij herinnert zich de wijze woorden van de oude rietsnijder aan de bar: “De mensn van teegnswoordig hemn een horloge, wej hemn de tied”.

Terwijl de wandelaar St. Jansklooster binnenkluunt en de geur van snert hem weer de kroeg inlokt gaat de zon in duizend vlammen onder.
Aan de enorme stamtafel zitten de regionale voorzitters van de ijsclubs te vergaderen. Daar beginnen ze tegenwoordig al in juli mee vanwege de gezelligheid. Je begint met de rondvraag en gaat dan over op de borrel.
Om ‘den Hollanders’ toch nog naar de Kop te krijgen wordt unaniem besloten een aantal kluuntochten uit te zetten. Niet veel later heft men het glas met de wandelaar en uit volle borst werd het “houd er de moed maar in” en “we goan nog niet noar huus” gezongen!
Winter of niet….. in de Kop kent ontspanning en gezelligheid geen tijd…. als je het maar ziet.

Herman Slurink.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice