12 juli 2025
Gebruikers online: 0

Jo Langenberg schiep met Deel Vier haar eigen droombaan

Geplaatst op: 2 februari 2015 Gepubliceerd door:

Nog lang niet alle inwoners van Zwartsluis weten wat Deel Vier is. “Sterker nog: veel mensen weten niet eens dat Baarlo vlak buiten Zwartsluis ligt. Helemaal bijzonder”, lacht Jo Langenberg, die de locatie aan het Meppelerdiep toch alweer twaalf jaar runt.

En de betrekkelijke naamsonbekendheid in de regio is ook maar relatief. Deel Vier draait prima. Grote bedrijven vergaderen er, families vieren er feesten en regelmatig zijn er workshops of andere bijeenkomsten. “Ik ben bovendien maar twee dagen in de week geopend. Voor de voorbereiding en andere zakelijkheden heb ik nog eens twee dagen nodig. Dat vind ik genoeg. Een bewuste keuze.”

De ontwikkeling van Deel Vier is daarentegen geen bewuste keuze. Eerder een toeval dat steeds meer vorm kreeg. “Wij zochten een woning in een landelijke omgeving die binnen een uur van Zwolle lag, waar mijn man werkt. Dat is hier uitstekend gelukt. Toen we hier zaten, ging ik me afvragen wat we met al die ruimte moesten. Van een vergaderlocatie groeide Deel Vier steeds verder door.”

Een rondleiding door de locatie toont de mogelijkheden. Al eeuwenlang wonen op deze plek mensen. De boerderij zelf stamt uit 1785. “De oude stal verbouwden we tot Deel Vier en op de fundering van de oude gierkelder maakten we een groot terras. Daar zit je bij lekker weer geweldig. Verder mogen gasten gebruikmaken van de tuin. Ook ideaal voor kinderen”, vertelt Langenberg, terwijl ze door de moestuin loopt.

Ook die komt uitstekend van pas. “Ik ben goed in soep, broodjes en salade. Daarvoor gebruik ik producten uit eigen tuin. Puur en eerlijk eten vind ik belangrijk. Buiten dat zijn de mogelijkheden overigens groot, tot een viergangen menu aan toe. Daarvoor werk ik samen met cateraars uit de regio, waaronder Anne’s Kokerij uit Zwartsluis.”

Flexibiliteit is haar kracht, denkt Langenberg. “Met persoonlijke aandacht onderscheiden we ons. Ik draai de filosofie van de horeca als het ware om: ik vraag wat mensen willen en dat ga ik regelen. Hoewel daar wel een uitzondering op is: feesten voor meer dan 75 man of party’s met bands of deejays passen niet bij ons bedrijf. Wij willen het kleinschalige karakter behouden.”

Al was het maar omdat dit zo goed bij haar zelf past. Haar baan mag dan uit toeval zijn ontstaan, ze zou niets anders meer willen. “Vroeger was ik DTP’er. Mooi werk, maar Deel Vier past perfect bij mij. Organiseren en mensen verwennen vind ik heel leuk, net als mensen met elkaar in verbinding brengen. Echt, ik heb mijn droombaan vlakbij huis gevonden.”