Sluiziger heeft met Anne’s Kokerij ideale combinatie gevonden
Geplaatst op: 4 februari 2015
“Ik hou van koken en ik hou van ouderen”, zegt Sluiziger Anne Ellen – ‘mijn ouders hebben mij twee meisjesnamen gegeven’. Dus toen hij besloot voor zichzelf te beginnen, was de keuze snel gemaakt: maaltijden koken voor ouderen. Een klein jaar geleden begon de 57-jarige Ellen met Anne’s Kokerij.
In een unit van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Grote Kranerweerd in Zwartsluis staat z’n gereedschap: veel potten en pannen, diverse kruiden en een groot gasfornuis. En een stuk of honderd speciale boxen om eten in warm te houden. De gasten van Anne’s Kokerij komen namelijk niet bij hem eten, Ellen levert maaltijden aan huis bij nog zelfstandig wonende ouderen: warm en bereid met verse producten. “Niet even snel het eten om de hoek zetten en weer gaan, maar de klant echt ontzorgen. Het eten breng ik op een bordje en het bestek haal ik zelf nog uit de keukenla. Mijn klanten hoeven alleen maar aan te schuiven en te smullen.” Zo houdt hij tegelijkertijd een oogje in het zeil: “Ik maak altijd een praatje, kijk hoe het met de klant gaan. En mocht iemand niet opendoen terwijl ik wel een maaltijd voor hem of haar heb, dan bel ik met de contactpersoon.” Dat zijn rol steeds belangrijker wordt nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, beseft Ellen maar al te goed. “Aanspraak is voor deze mensen heel belangrijk.”
Ellen heeft altijd in de ouderenzorg gewerkt: eerst als kok, later als facilitair manager. “Voor een stuk of dertig man koken is dus geen enkel probleem voor mij. Koken is niet het moeilijkste, dat is het op tijd bij de klant krijgen. Er zijn niet veel bedrijven die een verse maaltijd warm bezorgen.” De dag van Ellen begint om acht uur ’s ochtends. Hij haalt aardappelen en groente bij een boer in de polder, vlees bij de groothandel en begint vervolgens in potten en pannen te roeren. De klanten kunnen kiezen uit vijf menu’s en ja, ook met speciale dieetwensen wordt rekening gehouden. Hoe hij dat voor elkaar krijgt in z’n eentje? Ellen haalt z’n schouders op: “Ik ben kok, dus het gaat vanzelf eigenlijk.” Rond vijf uur stapt Ellen in de auto om de warme maaltijden te bezorgen. Dat gebeurt alleen nog in Zwartewaterland. “In de boxen blijft het eten zeker een uur goed op temperatuur. Om kwart over zes schuif ik bij mijn vrouw aan tafel en genieten wij van de restjes.”
Niet alleen ouderen kunnen gebruik maken van de diensten van Anne’s Kokerij, ook jongeren nemen bij hem een warme maaltijd af of laten drie keer in de week koelverse maaltijden voor een hele week bezorgen. Ellen: “Die hebben geen tijd om te koken of er geen zin in. Ook bedrijven doen regelmatig een beroep op mij. Net nog een telefoontje: vijftien werknemers moeten overwerken en eten straks macaroni van Anne’s Kokerij. ”
Meer informatie op www.anneskokerij.nl.