28 maart 2024 Gebruikers online: 46
Agenda
Active creations

Gonnie900 dik tevreden in nieuwe stal

Geplaatst op: 14 maart 2015

Foto's Henk Kuik

Rijen auto’s staan zaterdag geparkeerd aan De Velde in Zwartsluis. Tientallen vakgenoten uit de wijde omgeving en nieuwsgierigen uit het dorp zijn benieuwd naar het vernieuwde melkveebedrijf van familie Den Uijl en komen zaterdag een kijkje nemen tijdens de open dag.

In de gloednieuwe stal staat boer Arie den Uijl te stralen van trots. Verlegen neemt hij alle felicitaties van de bezoekers in ontvangst om vervolgens enthousiast te vertellen over alle vernieuwingen in het familiebedrijf. Rond hem heen scharrelen de koeien zoals ze altijd doen. De beesten trekken zich niks aan van al het publiek en gaan gewoon door met hun dagelijkse routine. Dat was toen ze voor het eerst in de nieuwe stal kwamen wel anders, herinnert Den Uijl zich nog. Toen stonden ze op een kluitje in een hoek van de stal, onzeker over wat hen nu toch overkwam.

Al een aantal jaar dacht Den Uijl na over de toekomst van het familiebedrijf. De stal was oud en nodig aan vernieuwing toe. Maar met ongeveer zeventig koeien zou het moeilijk worden voor de 53-jarige boer om de verbouwingskosten eruit te krijgen.  Den Uijl: “Ik wilde het bedrijf een toekomst geven, zodat mijn nu dertienjarige zoon straks ook verder kan.”

Groter worden was het toverwoord: er is een nieuwe stal gebouwd die voldoet aan alle eisen van deze tijd én de toekomst. Er is plek voor 130 koeien die worden gemolken door een robot. Een mestrobot schuift de mest weg terwijl een andere robot het voer voor de koeien aanschuift. Onpersoonlijk, zoals een boer uit Dalfsen die zaterdag komt kijken, zegt? Den Uijl: “Ik zie de koeien inderdaad niet meer bij het melken, maar juist daardoor heb ik meer tijd voor de dames. Ik ben nog regelmatig in de boxen te vinden.”

De Sluziger kent alle koeien. Als de melkrobot aangeeft dat een koe niet gemolken is, hoeft Den Uijl het nummer maar te zien om te weten welk beest het is. Alle koeien zijn door hem zelf gefokt. “Ik heb nog nooit een koe gekocht.”

Zijn opa begon de koeienfamilie waarvan de nakomelingen nu in de moderne stal rondlopen. Den Uijl: “Tijdens de watersnoodramp in Zeeland ving mijn grootvader koeien op van familie uit Zeeland. Toen het land droog was en de beesten teruggingen, mocht mijn opa één koe houden. Die noemde hij Gonnie, naar z’n tante uit Zeeland.” Dat was dus Gonnie1, inmiddels loopt Gonnie900 rond.

Naast de robots en de zonnepanelen op het dak, heeft de nieuwe stal nog een bijzonderheid: de vloer. De betonnen vloer heeft een speciaal mestafvoersysteem: de mest gaat rechtstreeks naar de luchtdichte kelder, waardoor er nu met meer koeien sprake is van minder ammoniakuitstoot dan in de oude stal. “De vernieuwingen maken voor mij het werk minder zwaar, de koeien hebben meer luxe en voor het milieu is het ook beter”, aldus een tevreden Den Uijl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice