18 juli 2025
Gebruikers online: 0

Anne ‘baas’ in de keuken van De Schans

Geplaatst op: 1 juni 2015 Gepubliceerd door:

Anne’s Kokerij kreeg vanochtend de symbolische sleutel overhandigd van de keuken in Woonzorgcentrum De Schans. Hiermee neemt kok Anne Ellen het stokje over van IJsselheem. De overdracht werd feestelijk gevierd in bijzijn van de bewoners, onder het genot van een kop koffie met gebak en het gekeuvel van papegaai Lorre.

Toen IJsselheem aangaf te zullen stoppen met het restaurant in De Schans, rees de vraag hoe ze de bewoners toch voeding konden blijven verstrekken. In samenwerking met IJsselheem en Wel Wonen is er een oplossing gevonden, namelijk Anne’s Kokerij. Anne Ellen heeft veel ervaring in zowel de zorg als horeca en kan deze uitdaging prima combineren met het koken en thuisbezorgen van maaltijden binnen de gemeente Zwartewaterland.

Twee koks zullen de bereiding van de maaltijden op zich nemen en daaromheen functioneert een enthousiast team. Binnenkort komt zelfs een stagiaire het team versterken. Anne: “De bewoners die in het verzorgingshuis zelf zitten, kunnen vanaf nu genieten van vers bereide maaltijden. Ook de mensen uit de aanleunwoningen kunnen van deze dienst gebruik maken. Zij kunnen in het restaurant komen eten, maar als dit niet mogelijk is wordt de maaltijd langs gebracht. Zo willen wij de kwaliteit van De Schans hoog houden. ”

Opvallend aan dit concept is het feit dat Anne’s Kokerij gebruik maakt van verse ingrediënten en streekproducten. Zoveel mogelijk ingrediënten worden uit de regio gehaald. “We halen de aardappelen en groenten uit de polder. Waarom zouden we het van ver halen, als het ook dichtbij te krijgen is? Op deze manier kunnen we verse maaltijden bereiden van hoge kwaliteit.” Hiermee voegt Anne’s Kokerij extra waarde toe aan de voedselvoorziening in De Schans.

Anne koos heel bewust voor het koken voor ouderen. Ik heb vroeger in de zorg gewerkt en heb ook ervaring als horecakok. Ik zag dat de zorg steeds verder achteruit ging en daar wilde ik wat aan doen. Overal zie je een stukje zorg verdwijnen, terwijl dit toch zo belangrijk is. Ik wilde niet afbouwen, maar juist opbouwen. Daarom ben ik deze uitdaging aangegaan. Ik ben ervan overtuigd dat onze lef en ons ondernemerschap ervoor zullen zorgen dat dit een succes wordt. Anne’s Kokerij loopt nu een jaar en de vraag is enorm. Er komen steeds meer ouderen, dus de vraag stijgt alleen maar. Er is behoefte aan verse maaltijden.”

Iedere verandering is voor ouderen even wennen, maar de geluiden zijn goed. “Je hoort de waardering nu al. Ook ouderen vinden verse, gezonde maaltijden belangrijk. Het eten wordt hier in de keuken bereid met verse producten, waardoor de kwaliteit hoog is. Er worden zowel warme maaltijden als koelverse maaltijden geserveerd. Elke dag hebben de bewoners de keus uit vijf maaltijden en ook wordt er rekening gehouden met speciale diëten. Dit is een groot voordeel, we stemmen ons aanbod af op de vraag. Ik hoop dat ik dit nog jarenlang met veel plezier zal kunnen doen.”