23 april 2024 Gebruikers online: 41
Agenda
Active creations

Zwartsluis Actueel Jaaroverzicht (deel 1)

Geplaatst op: 24 december 2015

Centrum van Zwartsluis in de lift

Zwartsluis Actueel neemt in vier delen het jaar 2015 door. Een jaar waarin het centrum van het dorp een opmerkelijke opknapbeurt kreeg en waarin DESZ een eerste jaar in de tweede klasse afsluit met de nacompetitie. Het was ook het eerste jaar van Zwartsluis Actueel.

JANUARI

Na een rustige jaarwisseling begint Zwartsluis aan 2015. Dat blijkt al snel het jaar van de wederopstanding van het centrum van het dorp te worden. Nadat eerder al De Groentemannen naar het centrum kwamen opent Luuk Kleine na de Coop en de Mitra een derde winkel aan ‘het plein’: de Prima. In maart maken jonge projectontwikkelaars bekend dat er drie winkels in Vrede komen en dat daar boven plaats is voor twee appartementen. Ruach en kinderkledingzaak Catootje zijn de eerste winkels die hun komst bevestigen.

Aan de Zomerdijk overlijdt een 71-jarige vrouw bij een auto-ongeluk. Ze raakt van de weg, vermoedelijk omdat ze onwel was geworden. Bij de peuterspeelzaal vallen ontslagen, maar uiteindelijk is het peuterspeelzaalwerk in Zwartewaterland wel gered. Meer onzeker is de toekomst van de zwembaden, waaronder die in De Kragge. In februari beginnen protestacties die uiteindelijk leiden tot het openblijven van het bad.

Zwartsluis Actueel maakt bekend dat Zwartsluis per 1 februari een eigen nieuwssite heeft. Die blijkt al snel wonderwel aan te slaan.

FEBRUARI

Jongerensoos Esclusa werkt hard aan een heropening in maart. De soos komt in een deel van het oude Agnieten College en mag onder meer gebruikmaken van de sportzaal. Tom Kisjes gaat later stage lopen bij de soos, maar in februari maakt hij bekend dat hij ondanks opnieuw een jaar vol blessures bij VV Staphorst blijft. Een andere voetballer van Sluziger origine moet tot zijn grote verbazing vertrekken bij Excelsior ’31. Hij gaat naar SVZW. DESZ maakt ondertussen bekend dat Jan Okke Koers uit Kampen de nieuwe trainer wordt. De voormalige topspits heeft de ondankbare taak om Jarrisch Keizer op te volgen. DESZ kan ondertussen de goede lijn van voor de winterstop niet voortzetten en kan niet meedoen om de titel.

Zwartsluis is op alle fronten volop in beweging. Zo begint de woningbouw aan de Scheepvaartlaan. Daar komen mooie woningen tegen een aantrekkelijke prijs. Ook op het voormalige Besto-terrein en aan het Westeinde gaat de woningbouw verder. De brandweer moet in actie komen voor een schoorsteenbrand in De Velde.

Succesvol is de voetbalplaatjesactie van DESZ en Coop Luuk Kleine. Zwartsluis spaart massaal de spelers van de voetbalclub. Heidy van den Berg en haar drie tienerdochters krijgen een onderscheiding vanwege heldhaftig gedrag bij een ongeval.

MAART

Joël Danhof speelt in het nieuwe seizoen voor DESZ. Hij komt over van FC Meppel en meldt zichzelf aan in Zwartsluis. Gilbert Pastink maakt een opmerkelijke rentree. Na een jaar blessureleed scoort hij in de laatste minuut de winnende treffer voor DESZ.

Roel Huls maakt bekend dat hij na decennialang gemeentepolitiek de raad van Zwartewaterland gaat verlaten. In mei neemt hij afscheid. Huls blijft wel actief in Zwartsluis als voorzitter van de Stichting Zwembaden Zwartewaterland en als penningmeester van de Nieuwe Schans. De heer Kerssies wordt de nieuwe voorzitter van Museum Schoonewelle.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice