25 juli 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Zwartsluis herdenkt

Geplaatst op: 4 mei 2016

Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking in de Hervormde Kerk in Zwartsluis nam de plaatselijke tienergroep met hun bijdrage in duidelijke woorden afstand van het nieuws via de sociale media om op vier mei geen herdenking te houden. ‘#geen4meivoormij’ voor de slachtoffers, burgers en militairen die sinds de tweede wereldoorlog zijn gevallen was ineens op het nieuws en Facebook.

Het riep verbazing op bij Anna-Marie van den Berg-Bonsink, die namens de tienergroep sprak. ‘Het is niet meer dan normaal om al deze mensen eens in het jaar te herdenken en hen de eer te geven die hen toekomt’ zo vervolgde ze. ‘Door hen mogen wij hier nu staan in alle vrijheid en met alle respect’. En daarom zeg ik namens de jongeren ‘wel4meivoorons’!
Verder sprak Barend Vinke namens de Oranjevereniging en waren er bijdragen door leerlingen van De Wijngaard, Arembergschool en het Agnietencollege. Namens het gemeentebestuur werd het woord gevoerd door wethouder Arie Speksnijder. De verzetspoƫzie werd uitgesproken door Anja Bos.
Het muzikaal intermezzo met Andante Pastorale uit Cantate nr. 208 – Johann Sebastian Bach werd verzorgd door Margriet Huls-Bosma (fluit) en Henk Schoonewelle (orgel). De bijeenkomst werd afgesloten met het zingen van twee coupletten van het Wilhelmus.
Na de samenkomst volgde een stille tocht. Er werden kransen en bloemen gelegd bij het Joods monument, het Verzetsmonument en het Indiƫ-monument. Op de begraafplaats werd na het spelen van de Last Post twee minuten stilte gehouden, waarna muziekvereniging Voorwaarts koraalmuziek speelde.
De belangstelling was voor de 4 mei herdenking in Zwartsluis was groot, waaronder veel jongeren.

Foto’s: Jan van Kleef.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice