23 september 2021 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Aalscholverkolonie open voor bezoek

Geplaatst op: 21 februari 2017

Aalscholver (Phalacrocorax carbo), Aalscholvers (Phalacrocoracidae), Pelikaanachtigen (Pelecaniformes), Vogels (Aves), fauna, vogel - Nationaal Park Weerribben-Wieden, De Wieden, Steenwijkerland, Kop van Overijssel, Overijssel, Nederland, Europa

Belangstellenden kunnen zaterdag 4 en zondag 26 maart de aalscholverkolonie aan de Westelijke Schutsloot in Wanneperveen bezoeken. De excursie start vanuit de werkschuur aan de Reeënweg ten zuiden van Wanneperveen. Vanaf de schuur is het 15 minuten varen naar de kolonie.

Er zijn twee tijdstippen, waarop u de kolonie kunt bezoeken 12.00 en 14.00 uur, de excursie duurt een uur. Graag van te voren reserveren in verband met de capaciteit van de boot of via www.natuurmonumenten.nl/bcdewieden. De kosten zijn € 5,- voor leden van Natuurmonumenten, niet leden  € 8,-.

De aalscholverkolonie in Wanneperveen is de oudste kolonie van Nederland. Sinds 2000 is het aantal broedparen gedaald van 1200 tot 390 in 2015.

De broedperiode begint half februari / maart afhankelijk van de winter. De aalscholver broedt de eieren door ze op de poten te leggen en gaat er daarna op zitten. Dat gaat nog wel eens mis. Vroeger waren de eierschalen veel dikker, de pesticiden in het water hebben invloed op de dikte van de schaal. Bedreiging voor de broedende aalscholver: jonge vrouwtjes haviken verstoten de vogels van het nest, de boommarter is gek op de eieren.

In de observatiehut waan je jezelf in een totaal andere wereld. De vogels zijn druk met het af- en aanvoeren van nestmateriaal. Overal klinken oergeluiden op uit de kolonie. In de bomen rondom zitten de zwarte vogels in hun karakteristieke houding de vleugels te drogen. Vergeet niet uw verrekijker mee te nemen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Aquaservice