6 december 2023 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Bloemencorso Sint Jansklooster blijft verrassen

Geplaatst op: 18 augustus 2017

Tekst en foto's: Teunie Rijfkogel

Een verrukkelijke geur zweeft door de straten van Sint Jansklooster en doet het publiek diep inhaleren. Het is de geur van vers gezette koffie, afkomstig van de wagen ‘Barista’ van corsogroep GAOS. Nadat het publiek jarenlang werd geprikkeld door wat men zag en hoorde, voegt GAOS nu een extra dimensie toe aan de corsobeleving: geur. Het tilt het corso opnieuw naar een hoger niveau.

Hoe feestelijk het bloemencorso doorgaans ook is, dit jaar start het rijdende theater met een minuut stilte vanwege het overlijden van Dennis Menger, groepslid en bouwer bij corsogroep Hebbes. Vanwege deze droevige gebeurtenis heeft groep Hebbes dan ook besloten om niet deel te nemen. Na de minuut stilte starten de elf overgebleven wagens de motoren, waarop het corso kan beginnen.

Net als voorgaande jaren is de kwaliteit ook dit jaar weer van uitmuntend niveau. De bedrijvigheid rondom de wagen van de After Neros’s die het rijke handelsverleden van de VOC uitbeelden, brengt het publiek terug in de tijd. Dit doet ook groep Deurgoan die laat zien wat voor impact de watersnoodramp van 1953 had. Help, help! Wie redt mijn baby? Fun Fun komt met prachtige schapen die overgaan in weefgetouwen, gevolgd door Olympia die ons het beeld door een telescoop laat zien.

De wagen met de meest opvallendste muziek komt misschien wel van De Brekers waarbij de doedelzak centraal staat. Zwolse bagpipespelers paraderen trots voor de wagen uit. Bij groep Symboliek staat ook muziek centraal, al zij het op een minder vrolijke manier. De wagen beeldt een eenzame straatmuzikant uit; een hond aan zijn voeten houdt de wacht. Dan is er nog een wagen waarbij de hedendaagse social media centraal staat. Het is The Next die een prachtige uitvoering geeft van een computervirus, genaamd Trojan Horse. Onverwacht duiken er programmeurs op, die wild tikken om het softwarevirus onschadelijk te maken. Waarom heb je die e-mail met die gevaarlijke link nu ook geopend?!

Het corso sluit af met groep Kluitenberg die de krankzinnigheid van een mens uitbeeldt. En dan zijn er nog twee enigszins lugubere wagens. Zo komt Forza met een bruidspaar in skeletvorm. ‘Tot de dood ons scheidt’ is het thema. Ook bij Alliance staat de dood centraal. De wagen toont ons een vereenzameling van half vergane skeletten. De overblijfselen van een mammoet steken er prominent bovenuit.

De zeer uiteenlopende thema’s maken het bloemencorso weer tot een prachtig evenement dat duizenden bezoekers trekt. Het middagcorso verliep nagenoeg vlekkeloos, wat veel belooft voor vanavond, wanneer het corso verlicht door de straten trekt. Welke wagen zal ervandoor gaan met de verlichtingsprijs?

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Aquaservice