23 september 2021 Gebruikers online: 38
Agenda
Active creations

BGZ geeft gastles aan groep 8

Geplaatst op: 8 maart 2018

Wat is een gemeenteraad en wat doet de gemeente eigenlijk voor kinderen? “Eén van de vragen waar kinderen vaak mee komen”, zegt de nieuwe partij BGZ. Die vond het een goede aanleiding om deze en andere vragen te beantwoorden in een gastles over politiek en gemeenteraadsverkiezingen op één van de Zwartewaterlandse basisscholen.

Bastiaan Tamminga van BuitenGewoon Zwartewaterland heeft afgelopen maandag een presentatie verzorgd aan leerlingen uit groep 8 over de gemeenteraad en de komende verkiezingen. De leerlingen waren heel benieuwd hoe ze hun ideeën kunnen laten uitvoeren. “Hoe is de gemeente bereikbaar? Kan ik gewoon naar een loket gaan? Hoe lang duurt het dan voordat mijn idee is uitgevoerd? Hoe bereik ik een gemeenteraadslid? Kun je een wethouder gewoon bellen?”

“Wat willen jullie graag in de gemeente?”, was één van de eerste vragen die door kandidaat-raadslid Tamminga aan de leerlingen werd gesteld. Al snel werd duidelijk dat allemaal tegelijk wat roepen geen zin heeft. Niemand luistert en iedereen praat door elkaar. Dit kan anders. “Net zoals bij de leerlingenraad!”, werd er geroepen door een enthousiaste leerling. “Eerst een voorstel en dan stemmen. We zijn tenslotte een democratie!”. Na een uurtje met vele vragen, filmpjes en uitleg was het hoe en wat rondom gemeenteraadsverkiezingen duidelijk. Eén ding vonden ze heel jammer: “Nog 6 jaar wachten totdat we echt mogen stemmen.”

Eén van de standpunten van BGZ is in haar verkiezingsprogramma dat het belangrijk is om met jeugd in gesprek te gaan over (lokale) politiek en welke rol (aanstaande) raadsleden en wethouders op zich zouden moeten om ideeën van jongeren te ondersteunen. “Dit blijft echter niet enkel bij een standpunt. De aftrap is hier afgelopen maandag voor gegeven.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Aquaservice