23 april 2024 Gebruikers online: 61
Agenda
Active creations

‘Beulake’ besluit meer dan geslaagde Sleepbootdagen (video)

Geplaatst op: 12 mei 2018

Foto's Jan van Kleef

Met een mini-versie van Storm over Beulake op het dek van een marineschip werden de Nationale Sleepbootdagen 2018 afgesloten. Een editie die de verwachtingen weer meer dan waarmaakte. “Het mooie is dat je alleen maar vrolijke gezichten ziet”, zegt voorzitter Roel Schurink van de organisatie.

“Ik schud je vast de hand, voor het geval ik je niet meer zie. Bedankt”, zegt Schurink aan het einde van de middag tegen burgemeester Bilder. Beide heren zien er ronduit opgetogen uit. “Als je nu nog niet tevreden bent….”, zegt Bilder, wijzend op het weer, de gezelligheid, de sfeer en het publiek dat zaterdag massaal naar Zwartsluis komt. “Deze traditie moeten we vasthouden”, zegt hij ook nog tegen Schurink, die alweer voorzichtig vooruit kijkt naar Zwartsluis onder Zeil van komend jaar en de editie 2020.

Gelijk dat ze hebben. Zwartsluis op zaterdag levert een onovertroffen decor op. Overal zijn mensen die inderdaad lachen en vrolijk zijn. Het zijn de details die beter kunnen. “Alles goed, zere voeten…”, glimlacht Anja Bos ergens in de Kerkstraat. Ze heeft de afgelopen dagen al wat kilometers afgelegd, zoals al die mensen in blauwe shirts die tot de organisatie behoren. Bos schat overigens in dat meer dan zestigduizend mensen de Sleepbootdagen hebben bezocht.

Dat doen ze niet voor niets, zoveel is zaterdag wel duidelijk. Waar de magie in zit, zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Mensen die geen enkele interesse hebben in sleepboten, en dat zijn er vermoedelijk best veel, vermaken zich toch prima in Zwartsluis. “Ronduit top, alles zit ook wel mee. Het weer is geweldig”, zegt wethouder Dick Visserman aan de Havendijk. “Dit is Zwartsluis, dit evenement hoort hier”, zegt een man uit Genemuiden even verderop, want ook de buren zijn massaal de pont overgegaan.

Het gezelschap wacht na de vlootschouw op Storm over Beulake. “Klaar voor…”, zegt Jan Blei in het voorbijgaan. Barbara Lok, geestelijk moeder van het gezelschap, komt ook aangelopen. “Ik was de hele dag nerveus, omdat je niet weet wat je hier aantreft. Een marineschip in de buitenlucht is wat anders dan een theater, maar met het geluid komt het dik voor mekaar. Dat is prima en met dit weer kan het niet mis”, zegt Lok, die haar huis in Sint Jansklooster heeft verkocht en nu een locatie in de regio zoekt voor haar huiskamerconcerten.

Ondertussen proberen Klaas van Dijk en Rob Schraa de laatste koeken van Van Dijk voor Team Zwartsluis te verkopen. Ze zwaaien, roepen, dansen bijna en ogenschijnlijk met succes. Martin Hekman staat iets verderop. Hoofdrolspeler die nu in eigen dorp zijn stem mag laten horen. “Blij dat het geluid zo goed is, je wilt iets moois neerzetten”, zegt hij. Tijd voor een langer gesprek is er niet. “Je moet de boot op…”, trekt zijn vrouw hem mee.

Niet veel later klinken de liederen over het verdronken dorp over de Havendijk. De locatie is misschien niet de meest praktische voor een optreden, maar het geluid is inderdaad prima en het publiek geniet van het optreden. En wie dat niet doet, heeft altijd nog het weer en de wetenschap dat de Nationale Sleepbootdagen over twee jaar weer in Zwartsluis zijn. Nu al een mooi vooruitzicht.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice