22 februari 2020 Gebruikers online: 31
Agenda
Active creations

De grootste van Nederland in andere handen

Geplaatst op: 31 mei 2018

Met een paar handtekeningen en het symbolisch opstarten van het gemaal heeft Zedemuden een andere eigenaar gekregen. Waterschap Drents Overijsselse Delta nam het complex donderdag definitief over van Rijkswaterstaat. Directeur Arno Valkhof maakte met een korte toespraak dat het waterschap iets bijzonders in handen heeft gekregen. “Dit was lang het grootste gemaal van Nederland, momenteel is alleen die in IJmuiden groter.”

Weinig mensen die dagelijks Zwartsluis in en uit rijden, beseffen die grootte vermoedelijk. Bij slecht weer zorgt Zedemuden ervoor dat Drenten tot aan Assen aan toe droge voeten houden. De drie pompen kunnen in een minuut tijd drie Olympische zwembaden wegpompen.

Met die capaciteit zijn ze belangrijk voor het waterbeheer in de regio. Vlak voor de ceremonie kregen de aanwezigen nog een flinke bui op hun hoofden. Nog een paar van die buien en het gemaal kan zijn kunnen tonen. “Lang niet iedereen weet hoe belangrijk een gemaal en het werk van een waterbeheerder zijn. Veel mensen weten niet wat er allemaal bij komt kijken om het water van zo’n plensbui af te voeren”, denkt Valkhof.

Een ‘icoon’ is nu in andere handen, stelde Valkhof, die de geschiedenis van Zedemuden ook kort vertelde. Met de bouw is in 1969 begonnen en vijf jaar later konden de pompen voor het eerst aan het werk. In de jaren negentig is de capaciteit nog een keer uitgebreid. De naam Zedemuden verwijst naar een oude nederzetting aan ‘de monding van de Sethe’, de oude naam voor het tegenwoordige Meppelerdiep.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Eén reactie op “De grootste van Nederland in andere handen”

  1. henk schreef:

    u wist het nog niet?……u krijgt er automatisch alle bruggen bij in zwartsluis…kunt u die ook mooi onderhouden! chapeau voor het drentse waterschap!!

Aquaservice