23 april 2024 Gebruikers online: 40
Agenda
Active creations

Kraanschip Natuurmonumenten op de werf bij Geertman

Geplaatst op: 5 juli 2018

Bij Scheepswerf Geertman ligt momenteel het bekende kraanschip de Toogerd van Natuurmonumenten. De dagelijkse werkplek van schipper Roelof Smit wordt aangepast om daarmee aan de nieuwste wettelijke eisen te voldoen. “In feite blijven we alleen van de computer en de motor af…”, zegt Smit.

Het schip waarmee Smit doorgaans maaisel uit De Wieden haalt, heeft al een lang leven met verschillende functies achter de rug. Tot begin jaren tachtig was het een excursieboot van Natuurmonumenten. Toen de organisatie twee elektrisch aangedreven schepen aanschafte voor het rondvaren van bezoekers werd het vaartuig omgebouwd tot kraanschip.

Met de nieuwe wetgeving in aantocht is een flinke revisie nodig. “In feite gaat het om Europese regelgeving die Nederland vanaf januari ook gaat voeren. Kort gezegd komt het erop neer dat grotere werkschepen aan de eisen van de binnenvaart moeten voldoen. Motorisch is het schip nog steeds in goede staat, maar de stabiliteit voldoet niet meer aan de regels. Je moet straks onder alle omstandigheden 40 centimeter vrije boord overhouden.”

De oplossing ligt in het verbreden en verhogen van het schip. Daarmee is het kraanschip van Natuurmonumenten straks 45 centimeter breder. “Dat wordt behoorlijk manoeuvreren in De Wieden, maar verlengen van het schip was geen optie. Dan kom je de smalle bochten niet meer door”, vertelt Smit. Die doet zijn werk straks vanuit een nieuwe cabine, die in de appelgroene kleur van Natuurmonumenten is gespoten.

De ombouw van het schip neemt ongeveer tien weken in beslag. Geertman neemt het stalen casco voor zijn rekening, voor de hydrauliek is een specialist ingehuurd en Smit is zelf verantwoordelijk voor de elektriciteit. Vanaf eind juli hoopt hij weer rond te varen in De Wieden. “Het is de hoogste tijd om het maaisel weer af te voeren…”, klinkt het ongeduldig, ook in de wetenschap dat zijn werk straks vermoedelijk even wat meer tijd in beslag gaat nemen. “Het is eigenlijk een compleet nieuw schip geworden. Dat moet je weer leren besturen. Zal best even wennen zijn.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice