20 april 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Active creations

Veel animo voor Buurkrachtavond over verduurzamen

Geplaatst op: 27 september 2018

Veel belangstelling voor de Buurkrachtavond in ‘t Ende, dinsdagavond. Zo’n 100 bewoners van de Barsbeek bezochten de avond waarop informatie werd gegeven over mogelijkheden om te verduurzamen. Samen met Cees Selles zette Greet Generaal een buurtteam op voor, uiteindelijk, een schoner milieu.

Met hulp van Buurkracht, die mensen uit buurten bij elkaar brengt en helpt om informatie-avonden te organiseren, werd ook de informatieavond van dinsdag georganiseerd. “Bewoners die met energie aan de slag willen, kunnen bij ons terecht”, zegt buurtbegeleider Alex de Ruiter van Buurkracht. Gevormde zogeheten buurtteams krijgen zoveel mogelijk ondersteuning bij het organiseren van gezamenlijke duurzaamheid.

Onderdeel daarvan is bijvoorbeeld het gezamenlijk aanschaffen van zonnepanelen. De aankoop daarvan regelt Buurkracht dan weer niet. “Wij zijn opgericht door de netbeheerders, die onderdeel zijn van provincie en gemeenten. We zijn dus onafhankelijk.”

Het buurtteam is daarom verantwoordelijk voor de contacten met leveranciers. Op de buurtavond van dinsdag is, op uitnodiging, Martin Hekman van H&S Klimaattechniek aanwezig. Hij is overgebleven uit een selectie van acht.

Die selectie gaat niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit. En daarvoor ben je bij hem aan het goede adres, beweert Hekman. “Wij hebben alleen maar Duitse panelen en een soort uit Zuid-Korea. En onze omvormers zijn Duits en Israëlisch. Het is allemaal kwaliteitsmateriaal.” Neem zijn manier van monteren: dat ging vroeger met haken achter de dakpan. “Maar vastschroeven is eigenlijk veel steviger – en dat doen we dus ook.”

Stevig is ook de belangstelling in Zwartsluis. Op www.buurkracht.nl/Barsbeek waren al voor de avond 62 aanmeldingen. “Dat is veel op een wijk van 300 huizen, ik heb zoiets nog nooit eerder meegemaakt”, zegt De Ruiter. “Maar er is ook ontzettend veel promotie voor geweest. Het buurtteam is langs de deuren gegaan met led-lampjes en een uitnodiging. De led-lampjes staan symbool voor duurzame energie en daarmee een schoner milieu.

Hekman benadrukt wel dat kiezen voor duurzame energie een zaak van de lange termijn is. “Wij bieden ook zonnepanelen in combinatie met warmtepompen aan. Dan wordt je huis aardgasloos. En gas wordt steeds duurder, misschien dat de mensen nu gaan vragen wat het ze oplevert.”

Een groot voordeel bij het investeren in zonnepanelen, is in Zwartsluis dat gezamenlijk aanschaf nu mogelijk is. Door collectief inkopen ontstaat er ruimte voor korting en dus goedkoper investeren. En dan is er, wijst Hekman aan, ook nog een duurzaamheidslening. “Dat zou voor sommige mensen een uitkomst kunnen zijn.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice