17 april 2021 Gebruikers online: 8
Agenda
Active creations

‘Arembergschool afspiegeling maatschappij Zwartsluis’

Geplaatst op: 21 januari 2019

Tekst George Huisman, foto Marleen de Lange

Marleen de Lange van de Arembergschool in Zwartsluis, met een brede glimlach: ‘Hier zit een tevreden onderwijzeres. Ik heb het elke dag naar mijn zin, heb leuke kinderen in de groep. Natuurlijk, het is soms hartstikke druk, daar hebben we allemaal mee te maken. Ik vind het onderwijs nog steeds een goede keuze’.

Marleen de Lange zit nu voor het zesde jaar op de Arembergschool.  Ze woont en werkte eerst in Steenwijkerland, maar kwam op de Aremberg via de kleuters en groep 3-4 in groep 5, nu voor het tweede jaar. ‘We zitten hier iets boven de 200 leerlingen, verdeeld over negen groepen. Onlangs kreeg ik van ouders te horen dat het hier warm aanvoelt, je voelt je hier welkom, iedereen staat voor elkaar klaar. Dat is echt een sterk punt. We geven goed, gedegen onderwijs en gaan mee met de tijd. We lopen op bepaalde punten zelfs voorop. Zo werken we naast schriftjes en tekstboeken ook met Chromebooks. Schooldirecteur Jeroen Oosterhof vult aan: ‘Ik denk dat de school ook echt een afspiegeling is van de maatschappij in Zwartsluis’.

Beroepen

‘We blijven zeker niet het hele schooljaar in de klas zitten’, zeggen Marleen en Jeroen. ‘We gaan de weilanden in, onderzoeken slootjes met schepnetjes. Dat doen we met alle groepen. We gaan naar het hier vlakbij gelegen Zwarte Gat, een moerassig gebied, beestjes zoeken met de hele klas, dat blijft leuk. De kinderen zijn al bij de boerderij geweest en ze gaan bijvoorbeeld naar de Rova. Ze kijken bij scheepswerven en gaan natuurlijk naar de Zintuigentuin van Albert Greveling. Laatst hebben wij een presentatie gehad van een moeder die slechtziend is. Het was echt heel bijzonder en interessant voor de kinderen om haar verhaal te horen. Kinderen zijn heel open, stellen veel vragen. Komt ook wel best dichtbij, maar die moeder ging er heel open op in’.

Marleen de Lange: ‘We hebben hier kinderen uit alle lagen van de bevolking’. Oosterhof: ‘Kinderen van alle gezindtes komen hier naar de Arembergschool. Dat geeft ook wel aan dat ouders ook bewust kiezen voor onderwijskwaliteit en onderwijsconcepten’.

Marleen: ‘En misschien wel juist omdat we met een lesprogramma als Hallo Wereld alle kanten van het mens zijn belichten. Dus niet alleen de verschillende geloofsovertuigingen, maar ook zaken als burgerschap en normen en waarden worden besproken. Onze ervaring leert dat kinderen van buitenlandse komaf heel snel en makkelijk worden opgenomen door de groep. Natuurlijk vinden ze het lastig, want ze spreken de taal niet. Maar kinderen blijven kinderen, praten met handen en voeten, dat gaat simpel en uiteindelijk pikken kinderen daardoor ook heel makkelijk een taal op’.

Oosterhof: ‘We hebben als extra hulp een taalcoach voor twee dagen in de week die echt specifiek met kinderen de Nederlandse taal oefent’.

Enorm trots is schooldirecteur Jeroen Oosterhof op het BOM-project, de Basisschool Omgevings Manager. ‘Kinderen krijgen een petje op, trekken een hesje aan en krijgen een stempelkaart. Kinderen die naar school komen en zich goed gedragen in het verkeer, die netjes over de stoep lopen, ouders die netjes parkeren, daar kunnen stempels mee verdiend worden. Als de stempelkaart vol is, kunnen ze deze inleveren bij een van de middenstanders, waarmee ze korting op bepaalde artikelen kunnen krijgen. Dat doen we om het verkeersgedrag positief te belonen en dat werkt echt heel erg goed. We gaan dat nu uitbreiden met de fietsenkeuring, de fietsverlichtingscontrole en de fietsexamens, allemaal van Veilig Verkeer Nederland. Op dit moment is de school zelfs genomineerd voor de Nationale Onderwijsinnovatieprijs. We willen dit project ook doorzetten en kinderen betrekken bij het zorgen voor een schone schoolomgeving’.

De kinderen hebben het BOM-project zelf bedacht en haalden er zelfs het Jeugdjournaal mee.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Aquaservice