23 september 2021 Gebruikers online: 14
Agenda
Active creations

OBS Aremberg derde bij Overijsselse Onderwijsprijs

Geplaatst op: 31 januari 2019

Een enquête over de sociale veiligheid deed bij OBS Aremberg alarmbellen rinkelen. “Het bleek niet veilig op en rondom onze school”, vertelt leerling Justin tijdens de presentatie van Aremberg in het provinciehuis. Met het bedachte plan om de veiligheid te verbeteren werd Aremberg vanmiddag derde bij de Overijsselse Onderwijsprijs.

Naast vijf andere Overijsselse scholen, die iets bijzonders presenteren, legt Aremberg vanmiddag het BOM-project op tafel. Dat haalde eerder het jeugdjournaal al. Leerlingen krijgen allemaal een stempelkaart. Iedereen die op het schoolplein komt, wordt gecontroleerd op het gedrag in het verkeer. Met stempels wordt dat vervolgens bijgehouden.

Wie drie keer iets fout doet, krijgt straf. Dat kan bijvoorbeeld het schoonmaken van de toiletten op school zijn. Maar goed gedrag, dat wordt beloond. Leerlingen zochten zelf sponsors in de lokale winkeliers. Met een volle stempelkaart is bijvoorbeeld een ijsje te krijgen, of iets anders uit te zoeken bij winkels in Zwartsluis.

Het project, dat wordt omgezet in een programma, werd opgezet door de leerlingenraad. “We zijn om de leerlingen heen gaan staan”, vertelt directeur Jeroen Oosterhof. “Wat willen jullie en wat hebben jullie nodig?, hebben we ze gevraagd.” Nu loopt het programma met de stempelkaart, maar ook vanuit de gemeente kwam medewerking. “Er zijn nu nieuwe parkeerplaatsen en gekleurde bordjes gekomen”, vertelt leerling Arthur. Ook staat er nu een smileybord. “Als je te hard rijdt, komt er een rode smiley, en rij je goed dan staat er een groene smiley.”

Het programma wordt de komende jaren verder ontwikkeld. Oosterhof legt uit dat er de komende jaren wordt gewerkt aan een schone school en omgeving, een groen schoolplein, en een fietsenkeuring. “En dat is het BOM-project, wat eigenlijk een bomprogramma gaat worden”, besluit hij.

Jurylid Gerda ter Denge-Alards roemt Aremberg omdat de leerlingen hun verantwoordelijkheid hebben genomen bij het oplossen van verkeersproblemen. Gedeputeerde Monique van Haaf reikte de derde prijs uit aan de Arembergschool.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice