23 maart 2023 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Logisch denkvermogen verbeteren

Geplaatst op: 25 april 2019

Logisch denken is zonder twijfel belangrijk, wat dan ook bij veel aspecten van de dagelijkse bezigheden wordt gebruikt. Je gebruikt logisch denken bijvoorbeeld bij het uitvoeren van taken thuis, maar ook op het werk zul je het gebruiken. Eigenlijk wordt logisch denken constant gebruikt. Dag in, dag uit gebruik je deze vaardigheid. Hierdoor is het slim om logisch denken te verbeteren. Dit kun je in principe overal doen, zoals in de omgeving Zwartsluis. Veel oefeningen zijn zelfs thuis op de bank uit te voeren, wat wil je nog meer?

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het uitvoeren van bezigheden die wij ervaren als plezierig en stimulerend een goede manier is om het logisch denken te verbeteren. Ook zul je hierdoor beter kunnen redeneren. Een voorbeeld van zo een activiteit is het spelen van Brain Age 2 van Nintendo. Hiermee train je je hersenen en verbeter je je vaardigheden, zoals logisch denken, maar het is ook nog eens leuk om te doen. Je moet je aandacht er wel goed bij houden, anders los je de problemen in het spel niet op. Brain Age 2 kan je natuurlijk gewoon thuis in Zwartsluis spelen, wat volgens Schotse onderzoekers zeer voordelig is voor je. Onderzoekers van de St. Columbia’s School hebben namelijk ontdekt dat als je elke dag vijftien minuutjes Brain Age 2 speelt het je neurologische vaardigheden al zal verbeteren. Regelmatig spelen is hierbij belangrijk, dit zal de beste resultaten opleveren.

Een ander spel wat ook de bank kan worden uitgevoerd is Rise of Nations, dit zal voornamelijk het strategische deel van je hersenen trainen. Rise of Nations is dan ook een strategisch spel, waarbij je constant moet nadenken. Arthur Kramer, onderzoeker van de universiteit van Illinois in de Verenigde Staten, is er achter gekomen dat Rise of Nations daadwerkelijk de hersenen ontwikkeld. Volgens hem moet een volwassene ongeveer 23,5 uur het spel spelen voordat ze betere functionele controle krijgen. Bovendien zullen deze spelers zich makkelijk aanpassen aan nieuwe taken en presteren ze sneller dan het gemiddelde.

Een spel waarbij de hersenfuncties sowieso gestimuleerd worden is het bekende Tetris. Dit klassieke spel is uitgebracht in de jaren tachtig, maar is nog altijd populair. Wellicht heeft dit te maken met de positieve invloed dat het heeft op de spelers. De website Wired meldt het volgende over het effect van Tetris: “Het onderzoek, geschreven door onderzoekers van het Mind Research Network in New Mexico en gefinancierd door de ontwikkelaars van Tetris, wees uit dat het spelen van Tetris twee effecten heeft op de hersenen van de spelers. Het toonde namelijk aan dat sommige delen van het brein een hogere mate van efficiëntie hadden, terwijl verscheidene delen een dikkere cortex lieten zien. Dit is een teken van meer grijze massa.” Het resultaat van het spelen van Tetris is dus een verbetering in het functioneren van de hersenen. Hier profiteert het intellect van, wat zich mogelijk kan vertalen in voordelen voor de routine.

Een ander populair spel dat tevens het logisch denken zal bevorderen is poker. Dit is inmiddels een uiterst populaire manier om de vrije tijd te besteden en heeft wereldwijd immens veel spelers. Dr. Stephen Simpson is ervan overtuigd dat poker nieuwe hersenverbindingen creëert. Hierover zegt Dr. Simpson het volgende: “Pokerspelers die mij opzoeken werken hard aan hun spel. Ze zijn extreem toegewijd en zo nu en dan ben ik zelfs bang dat ze te veel tijd aan poker besteden, waardoor ze geen tijd over hebben voor andere facetten van hun leven. Daarnaast zijn ze goed in het vasthouden van de aandacht en is hun concentratievermogen sterk. Dit wordt natuurlijk erg getest tijdens een wedstrijd, wat lang kan duren. Bovendien hebben de toppers geleerd hoe ze hun emoties en gevoelens kunnen beheersen.”

Poker kan in een sociale kring worden beoefend, het kent geen leeftijdsgrens en er zijn verscheidene wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Daarnaast valt poker ook gewoon te spelen thuis in Zwartsluis en omstreken. Hiervoor kun je mobiele applicaties of sites gebruiken, zoals het populaire PokerStars. Hiermee kun je spelen waar en wanneer je wilt, wat natuurlijk super handig is. Dit zal resulteren in een verbeterd denkvermogen, maar poker heeft zoals hierboven al is uitgelegd nog meer voordelen voor jouw hersenen.

Naast poker is het spelen van schaken ook een goede sport voor het verbeteren van het brein. Je kunt dit ook in competitieverband spelen, maar net zoals poker kan dit tegenwoordig ook online. Een voorbeeld van zo een site is Chess.com. Op deze site kun je poker oefenen en spelen tegen mensen over de gehele wereld. Dit zal verscheidene voordelen hebben voor jouw hersenen: “Een schaakpartij vereist snel denken en problemen oplossen, doordat jouw tegenstander constant de variabelen aanpast. Een onderzoek uit 1992 gaf aan dat degenen die schaken hadden geleerd hoger scoorden op gestandaardiseerde tests dan de deelnemers die niet schaakten. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 450 leerlingen van groep 7 in New Brunswick”, meldt Health Fitness Revolution.

Wat voor spel of sport je ook gaat beoefenen van de bovenstaande vrijetijdsbestedingen, het beoefenen hiervan gaat zonder twijfel je hersenen helpen. Wellicht twijfel je over hoe je jouw vrije tijd moet invullen, maar het is verstandig om de bovengenoemde activiteiten mee te nemen in jouw overweging. Het zal jouw intellect zeker verbeteren, wat je ook nog eens thuis op de bank in regio Zwartsluis kunt doen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Aquaservice