13 augustus 2020 Gebruikers online: 40
Agenda
Active creations

Paardenraces: introductie voor beginners

Geplaatst op: 17 mei 2019

In Nederland zijn paardenraces nog niet zo heel bekend en met het sluiten van de laatste wedkantoren, lijkt het een sport te worden waar alleen insiders zich nog mee bezighouden. Toch zijn de paardenraces internationaal gezien enorm populair. Het is bijzonder spannend en leuk om naar te kijken, ook als je verder niet zoveel met paarden hebt. Ken je de sport nog niet, dan geven we je hier meer inzicht met een introductie voor beginners in de wereld van de paardenraces.

Onderscheid tussen draf- en rensport

Paardenraces worden onderverdeeld in drafsport en rensport. In welke categorie een race valt, is afhankelijk van de snelheid waarmee paarden lopen. Draf is een wat lager tempo dan galop. Galop is de meest natuurlijke gang van het paard en binnen de galop kan de snelheid van het paard nog variëren.

Onderscheid binnen de drafsport

Naast de opsplitsing in drafsport en rensport, valt de drafsport zelf ook op te splitsen in de kortebaan en langebaan race. Zoals de benaming al doet vermoeden, zit het verschil hem in de afstand waarover gerend wordt. De korte baan race omvat een afstand van ongeveer 300 meter, de lange baan race is een afstand variërend van 1609 meter tot 2600 meter. Bij langebaanracen wordt er een sulky, een karretje met twee wielen, achter het paard gespannen waar de pikeur op zit.

De rensport

Binnen de rensport heb je verschillende soorten races waarbij de uitslag voorspellen van de Derby een van de leukste en onder het grote publiek een van de meest bekende onderdelen is. Bij de Derby lopen de paarden een afstand van 2400 meter. Deze vorm van paardenraces valt onder de vlakkebaanraces. Daarnaast bestaat ook het hindernisrennen waarbij er weer onderscheid wordt gemaakt tussen hordenrennen, met stromatten en houten balken, en steeple-chases, met van het platteland nagebootste hindernissen.

Paardenraces in Nederland

Nederland is enkele drafsportbanen rijk die zeer de moeite waard zijn. Het Victoria Park Wolvega is te vinden in het kleine dorp Wolvega, in Friesland en mag zich met recht een van de snelste banen ter wereld noemen. De baan is niet alleen supersnel, maar ook erg mooi. Hier worden wekelijks interessante races georganiseerd. De drafbaan werkt samen met banen in Frankrijk en geniet ook internationaal bijzonder veel aanzien. Een van de oudste drafbanen van ons land is te vinden in Groningen. Naast het feit dat er veel historie aan deze drafbaan kleeft, is ook de locatie, met een ligging middenin het stadspark, op zijn minst bijzonder te noemen. De koersen vinden hier in de zomer plaats. Een andere parel in Nederland, is de drafbaan in Alkmaar. Drafcentrum PSV-Vooruit Alkmaar biedt gedurende de maanden april tot oktober diverse evenementen, waaronder de 4,5 kilometer van Alkmaar. Hoe wrang is het dan ook dat deze drafbaan tot in ieder geval het najaar de deuren moet sluiten in verband met een verloren rechtszaak omtrent een eerdere overname en de herinvestering van financiën. De hoop is dat de drafbaan in het najaar weer open kan gaan.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice