15 juli 2020 Gebruikers online: 31
Agenda
Active creations

Zwartsluis onder zeil en over CO2 neutraal zingen

Geplaatst op: 25 mei 2019

Foto's Herman Slurink

Tjotters, Botters, Aken, Tjalken, Jollen, Boeiers… het kan niet op. De binnenhaven van Zwartsluis geurt komend Hemelvaartweekend naar lijnolie, blanke lak, geslagen touw, gerookte paling en alcohol. Al dit heerlijke Oud-Hollandsche ligt dan zwaard aan zwaard samengeschoold aan de Handelskade en de wapperende vleugels, vanen, pavoiseervlaggen en nationale driekleuren scheppen een sfeer die aan Koningsdag doet denken.

Om het historische karakter van dit evenement nog wat extra accent te geven staan tientallen Old Timers opgesteld langs de kade. Gedachten gaan terug naar een vorige editie. Het glimmend gepoetste blik met de houten masten op de achtergrond schept ongekende beelden. Fotocamera’s klinken als mitrailleurs en menig liefhebber pinkt een traantje weg. Een pijprokende schipper toast luidruchtig met de hangsnordraaiende oldtimer chauffeur en geeft hem een ferme klap op de schouder…”genieten man!”.

Met dit evenement heeft Zwartsluis een prima alternatief voor de beroemde sleepbootdagen die eens in de twee jaar worden gehouden. Juist de kleinschaligheid maakt de sfeer zo bijzonder en gezien het aantal bezoekers tijdens de voorgaande edities heeft de organisatie met dit idee een topattractie binnen gehaald. Na de renovatie van de Handelskade, de opening van het toeristisch centrum “De Sluuspoort” , museum “Schoonewelle” en het “Botterhuus”,  de herinrichting van de eilandjes en de nieuwe aanlegsteigers heeft de binnenhaven van Zwartsluis een ware facelift ondergaan: wij mogen als Sluzigers bijzonder blij zijn met deze parel in de Kop.

Of het ook dit jaar weer op dezelfde wijze gaat gebeuren weet ik niet maar tijdens de vorige editie gingen de trossen los voor het Admiraal zeilen op het Zwartewater. De brug over de Kolksluis ging op en onder aanvoering van de Sluziger Botter ZS 13 voeren de schuiten één voor één door de sluis langs een haag van toeschouwers die zichtbaar genoten van de passerende museumstukken. Momenteel is er nogal wat politiek getouwtrek over het al dan niet bedienen van de brug en wie dit monument in het centrum gaat onderhouden. Hoe het ook zij, mocht het doorgaan dan vergt dat voor het wachtende verkeer het nodige geduld.

Ik weet nog van de vorige keer toen een automobilist die als eerste voor de slagbomen stond over de rooie ging en bij het passeren van ieder schip driftig met zijn handen op het stuur sloeg. Na twintig minuten wachten gleden nog steeds masten traag aan zijn oog voorbij. Al 36 jaar lang bezocht deze chauffeur met zijn gezin op Hemelvaartdag trouw zijn schoonmoeder om klokslag één uur. Zij had al drie keer gebeld waar ze bleven en was totaal van slag…… kan gebeuren, het leven zit soms vol verrassingen.

Op het Zwartewater kwamen oude schilderijen tot leven. De zon schitterde op de golven,  Hollandsche luchten en klapperende zeilen. Over de baren klonk een vrolijke oude melodie “schuitje varen, theetje….euh..biertje drinken”.

Ruim anderhalf uur later kwam de vloot via dezelfde waterweg, brug en sluis terug en hamerde dezelfde chauffeur nog heftiger op het stuur, maar nu vanaf de andere kant. Schoonma deed haar middagslaapje al 36 jaar om klokslag half drie en de rest kunt u raden..….

Verspreid door het centrum blazen deze dagen diverse Shantykoren tonnen CO2 de ruimte in. Als het aan Jetten en Klaver ligt zingen zij over twee jaar met mondkappen op en klinkt hun grijs gezongen tophit “Daar bij het kleine café aan de haven”  ongeveer zo: “Dmm bmm hmm klmmm camm amm dmm haffmm”. Ook zijn er dan meer vrijwilligers nodig om de Oldtimers te duwen. Op de terrassen geen borrel meer maar rozenbottelthee en i.p.v. hamburgers en bitterballen kauwen we op rauwe wortels en rabarberstaven. Waar gaat het allemaal heen.

Daarom gaan nu alle remmen nog één keer helemaal los, op zijn minst net zoals twee jaar geleden. De terrassen in het centrum zaten toen vol en overal klonk gelach, plezier en muziek. Bleistarten, skoapekuukies, koolrapen, ajacieden, feyenoorders, Turken en Armeniërs, vleeseters, vegetariërs, Polen, Roemenen, bonders en vrijdenkers, groen-linksers en Baudetten, leeuwen en schapen….zij hosten met en door elkaar… .het leek de vervulling van Bijbelse profetieën…alleen de Engelsen ontbraken…toen ook al. Een verademing in een onrustige wereld vol gewelddadigheden en gekmakerij.  Als we dan toch geen Elfstedentochtfeest meer hebben dan maar de ‘Sleepbootdagen’ of ‘Zwartsluis onder zeil’

Varen en schaatsen brengen dezelfde emotie voort….. ontspannen samen genieten in een open onbevangen sfeer. Alle ingrediënten hiervoor zijn de komende drie dagen weer aanwezig!

Als het stof is gedaald rest er op zondagmorgen nog een moment van inkeer en berouw over het teveel van het goede. Vanaf de voorplecht van de ZS 13 zal de plaatselijke predikant de feestgangers toespreken. Wellicht vormt de geschiedenis van ‘De storm op het meer’ een goed aandachtspunt, al lijkt me ‘De storm op het Wiede’ toepasselijker. Het is maar een tip.

Herman Slurink

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Eén reactie op “Zwartsluis onder zeil en over CO2 neutraal zingen”

  1. Roel Schurink schreef:

    Herman prachtig verhaal. Top

Aquaservice