16 april 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 27 september 2019

De gouverneur van de Nederlandse kolonie Nieuw Nederland, Peter Stuyvesant, capituleert en draagt op 24 september 1664, 355 jaar geleden, Nieuw-Amsterdam over aan de Engelsen. De vestiging heet voortaan New York. Tegenwoordig is de City of New York de grootste stad van de Verenigde Staten en vormt een centrum van internationale handel, politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur. De werkloosheid bedraagt 5,7% (cijfers volkstelling 2000). Ongeveer 27% van de bevolking van New York City bestaat uit hispanics en latino’s, 26,6% is van Afrikaanse oorsprong en 9,8% van Aziatische oorsprong. Het aantal inwoners is ruim 8 miljoen in het jaar 2000.

Ondanks dit gegeven opende Willem-Pieter v.d. Berg met d4 tegen Piet Françoise. Piet speelde d5 en de strijd kon beginnen. In het middenspel zette Willem-Pieter een aanval op Piet’s verdediging waarna zijn toren sneuvelde. In het eindspel staat zijn ‘seduisante dame’ strak naast haar koning waardoor Piet geen kant meer op kan en volgt schaakmat door Willem-Pieter.

Ebo Bos trof Jan Wiers. Al snel in de opening maakte Ebo een fout wat hem een pion kostte. Hij had echter meer ontwikkeling in zijn spel maar deed hier niet veel mee. ‘Knoestige Jan’ nam het initiatief en even later gaf Ebo nog een stuk weg. De capitulatie was voor hem nabij, denkend aan Peter Stuyvesant, gaf hij op.

Harm de Jong nam het tegen Klaas-Jan v.d. Vinne op. Een mooie partij waarbij Harm in het middenspel zijn h-pion verloor. Toen Harm’s paard, gaande de partij sneuvelde, evenals nog een pion was de weg vrij voor Klaas-Jan’s pionnen. ‘Remise-Harm’ probeerde nog wel op ‘pat’ te spelen maar daar trapte Klaas-Jan niet in. Verlies voor Harm was een feit.

Noah Emanuels speelde tegen Henk Terpstra. In een spannende partij waarbij beiden kansen hadden was het Noah, die al snel, genereus, Henk een paard schonk. ‘Suzuki Henk’ nam het begerig aan en ging door met het ontwikkelen van zijn stukken. In het eindspel wist Henk te promoveren en gaf Noah, ondanks goed spel, op.

Wim Jurgens ontmoette Henk van Haaster. In een gelijkopgaande strijd ging het voor Henk op de 13e zet door een loper ruil mis, waarna schaak volgde en Henk zijn ‘beminde dame’ tegen een toren moest ruilen. In het spannende eindspel met twee torens en loper voor Henk en Wim’s ‘vlijerige dame’ moest Henk, ofschoon sterk schaken, Wim met zijn overwinning feliciteren.

“Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice