31 mei 2020 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Oude petgaten bij Dwarsgracht weer open

Geplaatst op: 1 oktober 2019

Natuurmonumenten graaft de komende twee jaar bij Dwarsgracht tien hectare aan oude petgaten open. Dat werk maakt onderdeel uit van de Natura 2000-herstelmaatregelen in De Wieden. De organisatie informeerde maandagavond 23 september bewoners van het Wiedendorp over de klus die in een afgelegen gebied gaat plaatsvinden. Natuurmonumenten onderzoekt daarbij ook de uitstoot van co2.

Het opengraven van de petgaten gebeurt in de buurt van de Walengracht. Volgens projectleider Broer Blaauwbroek van Natuurmonumenten gaat het om eeuwenoude petgaten. “In het veld en zeker op luchtkaarten zijn ze nog goed zichtbaar. De meeste zijn voor 1900 gegraven en daarna langzaam dichtgegroeid met plantenresten”, legt Blaauwbroek uit.

Dat is precies het proces waarom De Wieden bekend staat en dat zorgt voor het karakteristieke landschap. “Open water groeit dicht en verandert uiteindelijk in moerasbos. Bij alle fases van die verlanding horen bijzondere flora en fauna. De natuurherstelmaatregelen zijn gericht op het behoud van al die fases in De Wieden”, vertelt Blaauwbroek.

Omvormen van moerasbos naar hooiland en uitgraven van petgaten zijn daarvan belangrijke onderdelen. Voor het graven van petgaten is onder andere de omgeving van Dwarsgracht geschikt. “In het gebied waar we aan de gang gaan, werken geen pachters of andere gebruikers. Bovendien is deze locatie historisch verantwoord.”

Natuurmonumenten hoopt rond de jaarwisseling de aanbesteding af te ronden. Daarna start het project met de realisatie van een opslagplek in de Beulakerwijde voor het vrijgekomen materiaal in de vorm van een vooroever. De plantenresten komen onder de waterspiegel. Natuurmonumenten onderzoekt of de co2-uitstoot van het materiaal dan minder groot is. “Wij sluiten daarmee aan bij de Europese organisatie Interreg: Engeland, Ierland, Frankrijk, België en Nederland onderzoeken samen hoe veengebieden co2 kunnen vasthouden. Tijdens het project meten we de co2-uitstoot.”

Komend najaar gaat Natuurmonumenten ook verder met het omvormen van moerasbos naar hooiland in de buurt van Wanneperveen. De belangstelling voor de informatiebijeenkomst in Dwarsgracht was overigens groot. Volgens Blaauwbroek waren de aanwezigen positief over de plannen.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice