24 april 2024 Gebruikers online: 72
Agenda
Active creations

Kunsthistoricus vertelt in De Sluuspoort

Geplaatst op: 8 oktober 2019

Kunsthistoricus Han van Hagen uit Zuidwolde was twee jaar geleden samen met zijn vrouw Lia van Rhijn exposant in Museum Schoonewelle. Woensdagavond 16 oktober is hij opnieuw te gast in Sluuspoort en houdt er een bijzondere lezing, die bijna een voorstelling genoemd mag worden, over niemand minder dan Rembrandt van Rhijn én over diens tijdgenoten. ‘Rembrandt van Rhijn en zijn geestverwanten’ is de titel van de lezing van Han van Hagen.

2019 is Rembrandt-jaar. Omdat het 350 jaar geleden is dat Rembrandt is overleden. Rembrandt kent iedereen van zijn voornaam alsof het je buurman is, maar wie kent Aert, Gerrit, Hercules, Govert, Carel, Ferdinand, Jan, Pieter, Jacob nog? Allemaal in die tijd, de 17e eeuw, minstens zo bekende schilders. Voor velen van hen is de loopbaan pas goed op gang gekomen na gedegen lessen in het atelier van Rembrandt. Zijn weergave van licht in duister bruin gehuld was eerst ongekend populair, maar werd later in de eeuw hopeloos ouderwets gevonden. Zijn pasteus aangebracht verf werd ronduit vies genoemd. Sommigen bleven Rembrandt trouw, anderen kozen de weg van een glanzend en kleurrijk classisme.
Het wordt tijd voor een hernieuwde kennismaking, en nu ook met zijn tijdgenoten. In deze voorstelling komen geestverwanten en afvalligen van Rembrandt voor het voetlicht in de sfeer van zijn tijd. Maar Rembrandt blijft uitgangspunt en zorgt na 350 jaar nog steeds voor verrassingen.

De avond start om 20.00 uur. Sluuspoort is open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt 7,50 euro, inclusief koffie of thee bij binnenkomst.
Na de voorstelling is het mogelijk om met elkaar en met Han van Hagen van gedachten te wisselen onder het genot van een drankje.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice