29 mei 2020 Gebruikers online: 36
Agenda
Active creations

‘Bevrijding’ op de gevoelige plaat vastgelegd

Geplaatst op: 9 oktober 2019

Wie dinsdagmiddag om 14.00 uur niets vermoedend op de Handelskade een wandeling maakte, zag daar een grote groep inwoners van Zwartsluis en omgeving luisteren naar de toespraak van burgemeester Bilder.  Voor het oude stadhuis, onder het balkon stonden kinderen van de basisscholen met rood-wit-blauwe vlaggetjes en oranje versiering feest te vieren. Verschillende fotografen legden de feestvreugde vast. Want  Zwartsluis was ‘bevrijd’.   

Dit tafereel doet denken aan de gebeurtenis van 16 april 1945 toen burgemeester De Koning  direct na de bevrijding de bevolking toesprak. Deze gelijkenis  was ook de bedoeling. De Hasselter Fotoclub Positief is bezig met een groot project waarbij negentien verhalen uit de Tweede Wereldoorlog  verbeeld worden met medewerking van leerlingen van alle basisscholen in Zwartewaterland.

Op 28 oktober wordt er een reizende expositie geopend die in de loop van het jaar langs alle scholen gaat. Hierop zijn alle negentien foto’s met het achterliggende verhaal te zien. Ook is er een prachtig boekwerk gemaakt waarin de foto’s en de verhalen een plekje hebben gekregen.  Belangstellenden kunnen dit boek tegen een kleine vergoeding aanschaffen.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice