6 juli 2020 Gebruikers online: 46
Agenda
Active creations

Hervormde kerk acht maanden zonder Knol-orgel

Geplaatst op: 11 oktober 2019

“Spannend”, zegt Arjan Wegerif over de aanstaande restauratie van het Knol-orgel in de hervormde kerk. “Je weet wat je hebt, niet wat je terugkrijgt”, zegt de organist vrijdagmiddag in de kerk. Daar bespreekt hij samen met adviseur Tuinstra en restaurateur Ronald van Bakel van Adema’s Kerkorgelbouw het project dat op 21 oktober begint en op 21 juni eindigt.

Maar dat ‘wat je hebt’ is momenteel zeker niet optimaal, weet Wegerif als geen ander. Het orgel uit eind 18e eeuw is een Rijksmonument, maar de klank is bepaald niet monumentaal. Belangrijk doel van de restauratie is kortom dat het instrument straks weer zo klinkt als Knol het bedoeld heeft. “Bij een restauratie in de jaren dertig is veel verpest. In 1984 is een poging gedaan om dat te herstellen, maar dat project is niet afgerond”, vertelt Wegerif.

Ergens past dat ook wel bij de geschiedenis van het orgel. De bouw ging ook al met horten en stoten, vertelt de organist met een glimlach. “In die tijd investeerde de overheid, in dit geval de gemeente Zwartsluis, nog in orgels voor kerken. Maar de gemeente zat slecht bij kas en Knol was wel zo’n ondernemer die zei: als er niet wordt betaald, werk ik niet. Vandaar dat de bouw drie jaar in beslag nam.”

Adema krijgt een half jaar voor de restauratie en de kans dat ook dit bedrijf niet wordt betaald is klein. De benodigde 130.000 euro is bijna bij elkaar, waarbij de provincie Overijssel de helft van de kosten voor haar rekening neemt. “We hebben nog een tekort van zevenduizend euro, maar eind dit jaar houden we binnen de kerk een aantal acties”, legt Wegerif uit.

Voor Adema wacht de komende maanden een groot project. Alle 1064 pijpen worden bijvoorbeeld een voor een nagezien en waar nodig gerepareerd. Veel voorwerk is al verricht. Soortgelijke orgels in Wieuwerd, Bozum, Geesteren en Hasselt zijn bijvoorbeeld nauwkeurig onderzocht. Van Bakel verwacht dat met al die kennis en het vakmanschap het orgel straks weer het geluid benaderd zoals dat ooit in de hervormde kerk heeft geklonken.

De komende periode is het wat dat betreft behelpen. Een elektronisch orgel vindt een plaatsje in de kerk en vervangt tijdelijk het Rijksmonument. “Dat heeft één voordeel”, lacht Wegerif. “Vermoedelijk verlangen de mensen straks enorm terug naar het Knol-orgel.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice