15 juli 2020 Gebruikers online: 46
Agenda
Active creations

Arembergschool staakt niet, steunt wel

Geplaatst op: 6 november 2019

“We staken niet, maar we steunen de staking volledig”, zegt Dorien Blaauwbroek van de Arembergschool woensdagochtend als ze een PvdA-taart overhandigd krijgt. Greet Generaal en Harrie Rietman van de plaatselijke afdeling willen de leraren een hart onder de riem steken en bezorgen op de drie openbare scholen in Zwartewaterland een taart van Bakker Ekkelenkamp.

Volgens Blaauwbroek gaan de lessen op de Arembergschool woensdag vooral omdat de school onlangs ook al een verhuizing voor de kiezen kreeg. Daarom is besloten om de school niet een extra dag te sluiten. “Wel schrijven de kinderen in de klas een brief over de problemen in het onderwijs”, vertelt Blaauwbroek, die zelf vandaag voor Groep 1 staat. Die verantwoordelijkheid geeft ze even over aan een collega.

Ergens stipt ze daarmee al een van de belangrijkste problemen in het onderwijs aan. “Eigenlijk zou elke klas een onderwijsassistent moeten hebben, maar daarvoor is geen geld’, vertelt Blaauwbroek. Kleinere klassen kan ook een oplossing zijn voor de werkdruk, maar alleen al op de Arembergschool zitten momenteel in groep 7 al 32 kinderen.

Net als de directeuren van de scholen in Genemuiden en Hasselt stipt Blaauwbroek ook de situatie met buitenlandse leerlingen aan. Die volgen over het algemeen onderwijs op een openbare school. Die hebben uiteraard een taalachterstand, waardoor ze logischerwijs minder goed kunnen presteren. Scholen worden echter wel afgerekend op die resultaten. Ook andere leerlingen hebben meer begeleiding nodig dan anderen, terwijl de aandacht daarvoor in het onderwijs beter zou kunnen.

Desondanks werkt Blaauwbroek nog steeds met plezier in het onderwijs. “Vandaag groep 1, als je die kinderen ziet dartelen. Fantastisch toch?”, klinkt het. Bij de vorige staking reisden collega’s van de Arembergschool overigens wel af naar het Malieveld.

“Jullie doen belangrijk werk”, zeggen Rietman en Generaal bij het afscheid nog een keer. Ze nemen de verhalen die ze woensdag in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis hoorden mee naar de fractie. Net zoals Blaauwbroek kijken ze in ieder geval met afgrijzen naar particuliere basisscholen, zoals die elders al ontstaan. “Op die manier is goed onderwijs alleen weggelegd voor de rijken. Dat geld kunnen ze beter steken in onderwijs waarvan iedereen profiteert.  Het is tijd dat de problemen in het onderwijs worden aangepakt”, zegt Rietman.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Eén reactie op “Arembergschool staakt niet, steunt wel”

  1. Marcus schreef:

    Toch scheen er op het laatst bij velen een zekere aarzeling te ontstaan. Zou de bevrijding niet een al te drukkende overheersing van de priesterpartij betekenen? Het is wel zeker dat die gedachte zich onder de Vonckistische Patriotten roerde, en zij helpt mee verklaren dat Van der Meersch op 2 december toestemde in een wapenstilstand van tien dagen, om het comit gelegenheid te geven een langere termijn voor onderhandelingen te bepalen. Ongetwijfeld was zijn positie met een samengeraapt legertje en zonder reserves van geld of voorraden te Diest en Zoutleeuw even moeilijk als zij het te Turnhout was geweest. Wel blaakten zijn mannen van zelfvertrouwen, vooral de gezeten boeren en jongelui van goede familie, die er talrijk onder waren, maar de aanvoerder had met hun ongezeggelijkheid heel wat te stellen. Weinig beter beviel hem dat wonderlijk gevolg te velde van een hele sleep van pastoors, monniken en nonnen. Zo hadden onderschepte brieven van Trauttmansdorff op Van der Meersch te meer indruk gemaakt: daaruit toch bleek de oprechtheid van ’s Ministers begeerte om met de politiek van het verleden geheel te breken; d’Alton kreeg van alles de schuld. Was een tot inkeer gekomen Oostenrijks bewind niet beter dan het losraken van alle banden (er werd te Brussel al wildweg, zonder acht te slaan op partij, geplunderd) en dan het laaiende fanatisme, dat overal om zich heen greep?

Aquaservice