29 maart 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Arembergschool staakt niet, steunt wel

Geplaatst op: 6 november 2019

“We staken niet, maar we steunen de staking volledig”, zegt Dorien Blaauwbroek van de Arembergschool woensdagochtend als ze een PvdA-taart overhandigd krijgt. Greet Generaal en Harrie Rietman van de plaatselijke afdeling willen de leraren een hart onder de riem steken en bezorgen op de drie openbare scholen in Zwartewaterland een taart van Bakker Ekkelenkamp.

Volgens Blaauwbroek gaan de lessen op de Arembergschool woensdag vooral omdat de school onlangs ook al een verhuizing voor de kiezen kreeg. Daarom is besloten om de school niet een extra dag te sluiten. “Wel schrijven de kinderen in de klas een brief over de problemen in het onderwijs”, vertelt Blaauwbroek, die zelf vandaag voor Groep 1 staat. Die verantwoordelijkheid geeft ze even over aan een collega.

Ergens stipt ze daarmee al een van de belangrijkste problemen in het onderwijs aan. “Eigenlijk zou elke klas een onderwijsassistent moeten hebben, maar daarvoor is geen geld’, vertelt Blaauwbroek. Kleinere klassen kan ook een oplossing zijn voor de werkdruk, maar alleen al op de Arembergschool zitten momenteel in groep 7 al 32 kinderen.

Net als de directeuren van de scholen in Genemuiden en Hasselt stipt Blaauwbroek ook de situatie met buitenlandse leerlingen aan. Die volgen over het algemeen onderwijs op een openbare school. Die hebben uiteraard een taalachterstand, waardoor ze logischerwijs minder goed kunnen presteren. Scholen worden echter wel afgerekend op die resultaten. Ook andere leerlingen hebben meer begeleiding nodig dan anderen, terwijl de aandacht daarvoor in het onderwijs beter zou kunnen.

Desondanks werkt Blaauwbroek nog steeds met plezier in het onderwijs. “Vandaag groep 1, als je die kinderen ziet dartelen. Fantastisch toch?”, klinkt het. Bij de vorige staking reisden collega’s van de Arembergschool overigens wel af naar het Malieveld.

“Jullie doen belangrijk werk”, zeggen Rietman en Generaal bij het afscheid nog een keer. Ze nemen de verhalen die ze woensdag in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis hoorden mee naar de fractie. Net zoals Blaauwbroek kijken ze in ieder geval met afgrijzen naar particuliere basisscholen, zoals die elders al ontstaan. “Op die manier is goed onderwijs alleen weggelegd voor de rijken. Dat geld kunnen ze beter steken in onderwijs waarvan iedereen profiteert.  Het is tijd dat de problemen in het onderwijs worden aangepakt”, zegt Rietman.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice