15 juli 2020 Gebruikers online: 52
Agenda
Active creations

Het wordt een zuur bierjaar

Geplaatst op: 29 november 2019

Bijna vijftig liefhebbers van speciaal bier beginnen vanavond aan de jaarlijkse Biermarathon van Café de Sluus. Vanaf zondag drinken en beoordelen ze elke dag een biertje. Thijs Postma licht alvast een tipje van de sluier op: “Bij de biertjes zitten zeker een aantal zure, want zuur is de trend in bierland”, aldus de eigenaar van de kroeg die bij de beste honderd cafés van Nederland behoort.

Een Sluziger vriendengroep stond aan de basis van het evenement. Ze brachten de marathon onder bij De Sluus en sindsdien drinken elke decembermaand liefhebbers dagelijks een biertje. “Dat is leuk en gezellig en voor mij ook leerzaam, omdat ik op deze manier de smaak van Zwartsluis en omstreken leer kennen. Daarop kan ik mijn inkoop aanpassen. Zuur is de trend, maar misschien slaat dat hier wel helemaal niet aan”, zegt Postma.

Tot dusver bleken de zwaardere bieren, quadrupels, vaak het meest favoriet onder de bierdrinkers uit Zwartsluis, Genemuiden en Sint Jansklooster. Net als vorig jaar zitten in het assortiment dat ze voorgeschoteld krijgen ook weer enkele anonieme biertjes. Aan de drinkers de taak om het merk, het alcoholpercentage en het soort bier te raden. “Verder hebben we dit jaar twee keer een proeverij en we beginnen vanavond met een bierbingo in de Partypub.”

Na zoveel jaar lijkt het steeds moeilijker om nieuwe bieren te vinden, maar het aanbod is momenteel zo groot dat het geen probleem is. “Veel brouwerijen weten ook dat we dit evenement organiseren. Die komen graag met iets speciaals. Een trend is ook dat twee brouwerijen samen een bier op de markt brengen. Bij de biertjes van dit jaar zit bijvoorbeeld een Pools-Nederlandse samenwerking.”

De populariteit van speciaal bier is nog niet op retour, zegt Postma. “Sterker nog: je ziet dat ook sterrenrestaurants overstappen op speciaal bier. Bij gerechten serveren ze wijn of speciaal bier. Speciaal bier heeft Nederland in korte tijd veroverd.”

Wie nog mee wil doen aan de marathon kan zich melden bij Thijs. Er zijn namelijk nog twee plaatsen vrij.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice