15 juli 2020 Gebruikers online: 34
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 29 november 2019

Op 26 november 1981, 38 jaar geleden, overlijdt Max Euwe, Nederlands wereldkampioen schaken, schaakpromotor en wetenschapper. Max Euwe is de schrijver van het kinderboek ‘Oom Jan leert zijn neefje schaken’, waarin op een vrolijke en simpele manier de beginselen en de regels van het schaakspel worden uitgelegd.

Hij was er van overtuigd dat het schaken niet voorbestemd was voor een intellectuele minderheid. In 1935 deed hij mee met het wereldkampioenschap schaken en won op 15 december 1935 na 80 dagen, 30 partijen en 13 steden van de regerend wereldkampioen Alexander Aljechin. In de tijd dat Max Euwe wereldkampioen schaken was ontstonden er door heel Nederland schaakclubs, vaak verbonden aan bedrijven, waardoor veel arbeiders de kans kregen hun talenten te ontplooien.

Denkend en met veel respect voor Max Euwe opende Henk Terpstra tegen Ebo Bos. Al vroeg in de partij deed Henk een pion aan Ebo cadeau, waarschijnlijk omdat het bijna pakjesavond is. Ebo begon aan een omsingeling waardoor de stelling van ‘Suzuki Henk’ steeds zwakker werd. ‘Paisible Ebo’ ging nog even door met het wegkapen van stukken en was er voor Henk geen ‘schaakhouden’ meer aan en gaf op.

Klaas-Jan v.d. Vinne speelde tegen Ben ten Klooster. Tot de 15e zet ging de partij gelijk op, maar een zet later verspeelde Ben een pion. Kort daarop werden er stukken geruild maar dat pakte voor Ben niet goed uit en verloor een kostbare toren. Waarschijnlijk kwam dit door het missen van een pagina in ‘Oom Jan leert zijn neefje schaken’ . In het eindspel werd er nog een toren geruild en was het uit met de ‘schaakpret’ voor Ben en ging hij op zoek naar die ene pagina in het boek van Max Euwe.

Teun Troost trof Piet Francoise. Piet kreeg vroeg in de partij een aanval van Teun’s ‘pikante dame’ op zijn koning op g4 wat hem een stuk kostte. Piet kwam steeds meer onder ‘Taaie Teun’s’ druk te staan en was inmiddels met zijn koning naar d4 was gevlucht.

“Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe

Vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waar naar toe

Hoe ver moet je gaan

De verre landen zijn oorlogslanden

Veiligheidsraadvergaderingslanden, ontbladeringslanden, toeristenstranden

Hoe ver moet je gaan

Vluchten kan niet meer” (Jenny Arean & Frans Halsema)

De druk van Teun was voor Piet te groot geworden en legde zijn koning om.

Haaye Tiggelaar nam het tegen Henk van Haaster op. Haaye offerde al vroeg in de partij zijn paard op f7 en kon daardoor met zijn dame en loper druk uitoefenen op f7. Hij verzuimde echter om meer stukken bij de aanval te betrekken waardoor Henk zich kon herstellen. Na afruil van de vijandige loper van Haaye op c4 had hij geen aanvalskansen meer. Door de ‘wulpse dames’ te ruilen kreeg Henk een betere stelling en won de partij.

Harm de Jong nam het tegen Noah Emanuels op. Beide spelers kwamen zonder de zwarte lopers uit de openingsfase. Er volgde een felle strijd waarbij Noah een toren van Harm kon afsnoepen. Na deze slag werd de voorsprong verder uitgebreid en kon Noah na een zwaarbevochten partij de overwinning claimen.

Anne Bouma nam het tegen Jaap Russchen op. Anne kwam niet goed uit de opening en moest al snel in de verdediging. Anne’s koning kwam onbeschermd te staan waardoor Jaap een gevaarlijke aanval kreeg. Toen Anne’s ‘wellustige dame’ in een penning verloren ging vond Anne het welletjes en gaf op.
Jan Wiers ontmoette Wim Jurgens. In een spannende partij waarrin beide spelers goed tegen elkaar opgewassen waren barstte de strijd los. In het middenspel wist ‘noeste Jan’ van Wim een pion te pakken en zette hij een sterke aanval op. Na schaak van Jan sneuvelde een paard van Wim. Jan zette de aanval door en zag Wim met lede ogen toe dat hier geen vluchten meer mogelijk was en gaf op.

“ Alles moet zo simpel mogelijk gemaakt worden, maar niet simpeler ”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice