31 mei 2020 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 14 januari 2020

Het huwelijk van prinses Juliana van Oranje en Bernhard van Lippe-Biesterfeld op 7 januari 1937, 83 jaar geleden, is voor de Nederlandse radio een historische dag. De verzuilde omroepen VARA, AVRO, KRO en NCRV zijn genoodzaakt samen te werken in een nationale uitzending. Ze doen 6 uur lang verslag, vanaf 9 uur ’s ochtends. De centrale presentator schakelt vanuit de ‘Centraalpost’ naar ‘Post Koninklijk Huis’, ‘Post bij de trouwkamer’ en ‘Post Plein 1813’.

De luisteraars blijven zo goed op de hoogte van het gebeuren. Juliana en Bernhard maken na de huwelijksvoltrekking een rit met de Gouden Koets door Den Haag en laten zich tenslotte toejuichen op het balkon van het paleis Noordeinde.

Noah Emaneuls nam het tegen Jaap Russchen op. Beiden ‘Prinsen van den bloede’ openden de strijd. Noah kwam wat beter uit de opening. In het middenspel probeerde hij dat voordeel met een gewaagde aanval te verzilveren. Het aanvalsplan bleek echter niet waterdicht en kon Jaap alsnog afwikkelen naar een voor hem gewonnen eindspel.
Henk Terpstra trof Teun Troost. Ook zij, ‘beiden van adel’, herinnerden zich die dag nog goed hoe zij in de Gouden Koets door Den Haag reden en zich tenslotte lieten toejuichen op het paleis het Noordeinde. Henk speelde e4, maar sloeg op de 6e zet een pion op g7 en verloor daarmee twee kostbare stukken. ‘Suzuki Henk’ ruilde even later zijn ‘sensuele dame’ met die van Teun en toen was het voor ‘taaie Teun’ niet moeilijk meer de partij in zijn voordeel te beslissen. Op de 33e zet viel voor Henk het ‘schaakdoek’.

Piet Francoise nam het tegen Jan Wiers op. Piet, in het bezit van een prachtige Landauer (koets waarvan het bovengedeelte bestaat uit twee neerklapbare leren kappen), kwam zeer aanvallend uit de startblokken waar Jan niet adequaat op reageerde. Tot de 23e zet stond Jan in de verdrukking en zat er winst voor Piet in. Helaas deed hij een verkeerde afruil en kwam ‘noestige Jan’ een toren voor en won toch nog de partij.

Klaas-Jan v.d. Vinne ontmoette Ebo Bos. Beiden, staand op het balkon van paleis Noordeinde, achter Bernhard, op 7 januari 1937, begonnen aan een spannende partij waarin beiden geen fouten maakten. In het eindspel met voor ieder nog één paard en een gelijk aantal pionnen op het schaakbord. Omdat Ebo een foutje maakte kon Klaas-Jan profiteren door met zijn pion door te lopen en hiermee te promoveren. Even later legde Ebo zijn koning om.

Anne Bouma, ‘de één keer remise aanbieder’, speelde tegen Haaye Tiggelaar. Anne speelde aanvallend en zette Haaye fors onder druk. Door afruil van de beide ‘wulpse dames’ wist Haaye een dreigend mat te voorkomen. Anne hield het  initiatief maar verloor in het eindspel een pion en speelde per abuis zijn koning naar een onveilig veld. Haaye gaf schaak met zijn loper en won een toren. Kort daarop gaf Anne op.

Henk van Haaster opende tegen Harm de Jong. Het was een mooie partij waarbij ‘remise Harm’ iets in het gedrang kwam doordat Henk zijn pionnen vooruit kon schuiven. Na afruil van paarden kon Henk een pion winnen. Harm probeerde de pion terug te winnen maar kwam daardoor steeds slechter te staan. Door één van Henk’s oprukkende pion kon hij uiteindelijk mat geven op g7.

Wim Jurgens nam het tegen Ben ten Klooster op. Een spannende partij die tot aan het eindspel gelijk op ging. Door een misrekening van Ben, na een schaak van Wim, kwam hij een pion achter te staan. Welliswaar maakte Wim daarna ook een fout en verloor zijn paard. De aanval op de koning werd door Wim opgevoerd en uiteindelijk was verlies onontkoombaar voor Ben. Jammer want er had zeker voor hem meer ingezeten.

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Aquaservice