19 april 2024 Gebruikers online: 39
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 16 februari 2020

Na een gevangenschap van 27 jaar wordt op 11 februari 1990, 30 jaar geleden, het symbool voor de vrijheidsbeweging in Zuid Afrika – Nelson Mandela – vrijgelaten. Zijn vrijlating betekent het begin van het einde van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

Toen Nelson Mandela na 27 jaar eindelijk de gevangenis mocht verlaten vond hij het heel erg dat hij geen afscheid kon nemen van zijn bewakers: “Zelfs in de meest uitzichtloze tijden zag ik soms een glimp van menselijkheid in een van de bewakers, misschien maar een seconde lang. Maar het was voldoende om me gerust te stellen, zodat ik weer verder kon. De goedheid van de mens is een vlam die wel verborgen, maar niet gedoofd kan worden.”

Met veel ontzag voor Nelson Mandela opende Piet Francoise tegen Henk Terpstra. In de opening gingen de partij gelijk op, maar op de 17e zet gaf Piet pardoes een loper weg. In het eindspel wist ‘Suzuki Henk’ met zijn sterke torens op de f-lijn Piet’s koning tot overgave te dwingen.

Ben ten Klooster speelde tegen Teun Troost. Ben opende met e4 en dat was wel goed, totdat hij op de 11e zet zijn ‘sexy dame’ aan ’taaie Teun’ cadeau deed. Teun wist wel raad met haar en nam haar liefdevol in zijn armen waarna hij haar teder in zijn schaakdoos legde. Kort daarop gaf Ben zich gewonnen.

Klaas-Jan v.d. Vinne trof Jan Wiers. Het werd een mooie partij die in remise eindigde. Daarna werd er, onder het genot van een hapje en drankje, nagepraat over het einde van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

Henk van Haaster ontmoette Jaap Russchen. Beiden openden sterk en het was Jaap die de halve partij met zijn rug tegen de muur stond. Uiteindelijk overzag Henk een kleine combinatie niet, dacht mogelijkerwijs aan Nelson Mandela en diens gevangenschap van 27 jaar, waarmee Jaap een kwaliteit kon winnen. Vervolgens keerden de kansen en kon Jaap de partij rustig uitspelen naar winst.

Haaye Tiggelaar ontmoette Noah Tiggelaar. Een mooie partij waarin Noah al snel 1 pion voordeel kreeg. Het was een gebalanceerde partij tot aan het eindspel. Noah wist in dit eindspel een paar kostbare stukken van Haaye te ontfutselen. Echter door een scherpe aanval van Haaye op Noah’s koning wist hij hem met pion en toren tot overgave te dwingen.

“ Het leven is als het berijden van een fiets. Om je evenwicht te houden, moet je in beweging blijven ”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice