19 april 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 29 februari 2020

Op 25 en 26 februari 1941 waren Amsterdamse arbeiders massaal in staking gegaan tegen de Jodenvervolging. In 1951 kreeg de kunstenaar Mari Andriessen (1897-1987) de opdracht een beeld te maken ter herdenking van de Februaristaking. Een bevriende timmerman stond model voor Andriessens verbeelding van de onverzettelijke arbeider. Toen in maart 1952 het gipsmodel gereed was, was de timmerman in de ogen van zijn maker ‘De Dokwerker’ geworden. De Dokwerker oogstte meteen veel lof en vervult nog iedere 25ste februari in Amsterdam zijn taak. In 2001 kreeg Madurodam zijn miniatuur Dokwerker. De bouw daarvan nam twee weken in beslag.

Ondanks dit gegeven opende Teun Troost tegen Jaap Russchen. Het werd een gelijkopgaande partij waarin al snel veel materiaal werd afgeruild. ‘Taaie Teun’ won uiteindelijk een pion maar dat was te weinig om het evenwicht te doorbreken. Na 35 zetten werd de vrede getekend en werd remise overeen gekomen.

Henk van Haaster speelde tegen Haaye Tiggelaar. Het was een beetje twijfelend begin van de partij met gelijke kansen. Henk had het voordeeltje dat hij met wit speelde waardoor hij net wat meer initiatief had. Gaande de partij won hij een pion en later in de partij gaf Haaye een kwaliteit weg en dat was voor Henk voldoende om de partij te winnen.

Jan Wiers trof Harm de Jong. Jan zocht direct de aanval en had een sterke stelling. Echter Harm sloeg de aanvallen af en kwam zelfs 2 pionnen voor te staan. Gelukkig voor Jan accepteerde ‘remise Harm’ het gelijkspel.

Ebo Bos nam het tegen Noah Emanuels op. Beiden openden sterk en de veldslag kon beginnen. Noah ruilde een loper maar kwam daardoor een pion achter. Frenetiek ging hij in de aanval maar dit leidde helaas tot niets. Ebo speelde doortimmerd, dacht aan de timmerman en daarmee aan de ‘Dokwerker’, maar ondanks goed spel van Noah, kon Ebo de partij in zijn voordeel beslissen.

Anne Bouma ontmoette Henk Terpstra. Een rustige opening, ook van Anne, die nog steeds tot zijn ‘schaaktanden’ bewapend was met zijn skischoen de Scarpa Alien 3.0. Dit keer hield hij het rustig mede door het strenge toezicht van wedstrijdleider ’taaie Teun’. Henk kwam al snel een aantal pionnen achter te staan en verloor even later ook nog een stuk. In het eindspel begon Änne met het  afruilen van stukken en had ‘Suzuki Henk’ het nazien en gaf op.

Wim Jurgens schaakte tegen Piet Francoise. Een spannende partij waarbij Wim ‘alle lappen moest uithangen’. Toch wist hij ‘buigzame Piet’ in het middenspel in de verdediging te krijgen en uiteindelijk, na hevige weerstand van Piet, hem tot overgave te dwingen.

“ Eén van de sterkste motieven die de mens naar kunst en wetenschap leidde is de ontsnapping aan het alledaagse ”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice