19 april 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Zwartsluis heeft er een rijksmonument bij

Geplaatst op: 13 maart 2020

Foto's Jan van Kleef

Het huis van Arjan en Danielle Meijerink is sinds vanmorgen officieel een Rijksmonument. De directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Susan Lammers, overhandigde het aanwijzingsbesluit aan de bewoners van de villa aan het Groot Lageland 5.

Dat huis werd oorspronkelijk gebouwd voor de industrieel H. Buisman, die er slecht enkele jaren in woonde. De Duitsers vorderden het pand als hoofdkwartier ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daarna was het ook jarenlang het kantoor van een zand- en grindhandel.

Het huis bleef intact en is nog steeds in particulier eigendom. Een bijzondere situatie, vindt Lammers. “Het allerergste voor een interieur is als een pand verkocht wordt. Dan wordt het vaak aangepast naar de smaak van de tijd. Meestal verlies je dan de elementen die zo bijzonder zijn.”

Dat bleek in Zwartsluis niet het geval. Sterker nog, eigenaar Meijerink probeert het pand zoveel mogelijk te herstellen. “Ik zit elke avond te zoeken op Marktplaats naar lampen in oude stijl”, lacht hij.

Mariël Kok van de Rijksdienst geeft aan dat het traject naar de aanwijzing langdurig was. Terwijl het pand wel op de lijst hoort. “Dit was een monument dat vergeten was. Het lijkt een pand uit jaren ‘50, je ziet helemaal niet dat het uit de jaren ‘30 dateert.”

Meijerink was er eerst niet zeker van of hij wel wilde dat het pand de status rijksmonument kreeg. Nu is hij overtuigd. “Gaandeweg zijn we de voordelen van een rijksmonument gaan zien. Naar de toekomst toe blijft nu ook het huidige herstelwerk bestaan.” Die toekomst lijkt sowieso al gegarandeerd: hun oudste zoon (15) wil wel in het pand blijven wonen.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Aquaservice