19 april 2024 Gebruikers online: 32
Agenda
Active creations

Schaakuitslagen

Geplaatst op: 15 maart 2020

De bekendste rookbom van Nederland wordt op 10 maart 1966, 54 jaar geleden, afgestoken bij de trouwstoet van Prinses Beatrix en Prins Claus. Het mengsel is op 9 maart 1966 door provo Luud Schimmelpenninck in twee emmers aangeleverd. De volgende dag staat het studentenechtpaar Jaap en Lia Zander met een plastic tas langs de route in de Raadhuisstraat. Als de Gouden Koets in aantocht is, drukt Jaap Zander een brandende sigaret in het mengsel, waarna Lia Zander de tas richting koets slingert. Een grote rookwolk die via televisie wereldwijd is te zien, is het resultaat. Het tweetal wordt onmiddellijk aangehouden en later het ‘onbevoegd afsteken van ernstvuurwerk’ ten laste gelegd.

Desondanks opende ‘oud provo’ Anne Bouma tegen Jan Wiers. Anne kwam beter uit de opening dan Jan en zette, met aanvallend spel, Jan onder zware druk. Het offensief van Anne, die aan het studentenpaar Jaap en Lia Zander dacht, duurde tot de 20e zet. Daarna kwam ‘noeste Jan’ wat beter in het spel en ontstond er een gelijkwaardige stelling op het schaakbord. Op zet 22 dacht Anne een briljante zet met zijn paard te doen, echter maakte hij een denkfout, want hij zag een pionnenzet van Jan over het hoofd en dit kostte hem een paard en de partij.

Harm de Jong speelde tegen Jaap Russchen. Harm verloor in het middenspel een pion en moest alle zeilen bijzetten om de aanval van Jaap te keren. Dat leek te lukken, door een lange rokade, maar Harm’s ‘beluste dame’ kwam in het nauw. Zij werd werd ingesloten en ging verloren, waarna Harm opgaf en terugdacht aan de bekendste rookbom van Nederland, alwaar hij die dag, op 10 maart 1966, werd gezien…………….

Op presidentieel verzoek begon de schaakpartij van Haaye Tiggelaar tegen Henk Terpstra niet met het schudden van handen maar met een ‘ellie’. Haaye wist uit de openingsfase van de partij twee  pionnen voorsprong te behalen, maar dit zorgde pas voor echt comfort in het eindspel, door het degelijke en robuuste middenspel van ‘Suzuki Henk’. Deze loerde in het eindspel nog op een mat achter de ‘paaltjes’, maar Haaye had tijdig een luchtgaatje gemaakt voor de koning en kon vervolgens met drie verbonden pionnen oprukken naar één pion. Dat ene pionnetje kon de overmacht niet bolwerken. Na 45 zetten wist Haaye, Henk’s Koning mat te zetten met een combinatie van pionnen, een paard en een toren.

Ben ten Klooster nam het tegen Piet Francoise op. Beiden openden met e4-e5. Daarna ging het spel gelijk op, paarden en lopers werden ontwikkeld en op de 6e zet rokeerde Ben en op de 7e Piet. Beiden maakten in het eindspel een paar foutjes waarna remise overeen gekomen werd.

Teun Troost ontmoette Noah Emanuels. Beiden openden rustig, spraken tussendoor over het ‘onbevoegd afsteken van ernstvuurwerk’, maar hielden zich verder rustig. Noah kreeg een dubbelpion en een losse pion op de a-lijn. Na het afruilen van stukken en ’taaie Teun’ nog veel pionnen over had en Noah in de verdrukking kwam, dacht hij heel even aan provo Luud Schimmelpenninck en diens mengsel in de twee emmers. Toch feliciteerde hij kort daarop Teun met zijn overwinning en liet het daar verder bij.

Wim Jurgens opende tegen Klaas-Jan v.d. Vinne. Wim zocht al snel de aanval en zette ‘Skoakekuukie Klaas-Jan’ onder druk. Op de 9e zet deed Wim een lopperoffer waardoor hij met zijn paard een sterk veld kreeg. Klaas-Jan reageerde hier niet adequaat op waarna Wim schaak met dit paard gaf. Klaas-Jan probeerde het paard weg te jagen, maar toen kwam Wim met zijn ‘zinnenprikkelende dame’ waardoor Kaas-Jan van slag raakte en direct moest opgeven.

“ Boosheid woont alleen in de boezem der dwazen”

Albert Einstein

Duits – Amerikaans natuurkundige

Leefde van: 1879-1955

Kijk ook eens bij: www.svhetzwartewater.nl

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice